Sari la conținut

Iod – 12 beneficii pentru sanatate ale iodului.

  Iodul în organism este important și, mai ales, necesar pentru dezvoltarea fizică și mintală. Lipsa sa conduce la afecțiuni grave atât la copii, cât și la adulți. Află despre beneficile sale.

  Iodul este un element esențial, vital pentru creșterea și dezvoltarea normală a corpului.

  Aproximativ 60% din iodul din corpul uman este stocat în glanda tiroidă.

  Beneficiile sale pentru sănătate joacă un rol foarte important în funcționarea normală a glandei tiroide, care secretă hormoni tiroidieni care controlează rata metabolică de bază a corpului.
  De fapt, fără el, hormonii tiroidieni nu puteau fi sintetizați măcar.
  Iodul controlează funcționarea glandelor tiroide, care, la rândul său, are o influență semnificativă asupra proceselor metabolice din organism.
  Ajută la utilizarea optimă a caloriilor, prevenind astfel depozitarea ca exces de grăsimi.
  Alte beneficii includ eliminarea toxinelor din organism.

  Prezentam cele mai comune utilizări ale iodului, ca supliment, după cum arata cercetarile clinice efectuate de Centrul Medical al Universitatii din Maryland. În plus, veți afla despre un test simplu pe care il puteti face acasa si care va poate arata daca aveti un deficit de iod.

  Utilizarea Iodului

  1. Expunerea la radiatii
  Iodura de potasiu a fost folosita pentru a ajuta persoanele expuse la radiații, prin efectul acesteia de reducere a acumularii dăunătoare a substanțelor radioactive din tiroida. Cu toate acestea, s-a constatat ca iodul poate fi de 4-7 ori mai eficient decât iodura de potasiu și este mult mai sanatos pentru organism.

  2. Agent de sterilizare
  Aproape toate produsele de sterilizare pentru organism contin iod. Iodul este folosit cu succes in curatarea ranilor si chiar la purificarea apei, prin folosirea tabletelor cu iod sau a iodului lichid.

  3. Previne aparitiei gusei
  Dereglarea glandei tiroide duce la aparitia asa numitei ” guse ” . Pentru a preveni această dereglare, se recomandă să se administreze zilnic doze de iod in functie de recomandarea medicului. Administrarea iodului duce la stimularea tiroidei si la mentinarii functionarii acesteia in parametrii normali.

  4. Stimuleaza metabolismul
  Datorită functionarii necorespunzatoare a tiroidei, metabolismul organismului poate încetini . Suplimentarea cu iod poate ajuta sa se asigure o mai buna funcționare a glandei tiroide, care, la rândul său, ajuta la reglarea metabolismului. Administrarea de iod ajuta de asemenea organismul, în menținerea căldurii, echilibrarea ritmului cardiac, mentinerea greutatii corporale, precum și asigurarea sanatatii generale a sistemului digestiv .

  5. Organisme dăunătoare
  O soluție de iod poate fi folosita pentru a ajuta organismul în lupta cu microbii. Folosirea unui tonic cu iod sub forma de gargara este de asemenea util pentru tuse. Iodul, poate actiona si ca un expectorant de mucus in anumite afectiuni respiratorii.

  6. Sănătatea sânilor
  In prezent se desfasoara multe cercetari cu privire la rolul iodului in sanatatea sanilor, la actiunea asupra formei si functionarii acestora. Iodul este un mineral prezent in laptele matern si este transmis prin lapte copiilor, ajutand la cresterea si dezvoltarea acestora. Cu toate acestea multe din mamele care alapteaza sunt extrem de deficitare in iod.

  7. Sanatatea ovarelor
  Multe cercetari confirma legatura dintre lipsa de iod si problemele ovariene, cum ar fi chisturi sau capacitatea de reproducere.

  8. Sanatatea neurologica
  Copiii pot suferi de boli mintale și dizabilități din cauza lipsei de iod. Este important ca mamele completeze acest deficit cu suplimente, ca o măsură preventivă.

  9. Vaginita
  Spalaturile cu solutie cu iod pot fi facute pentru reducerea iritarii vaginale sau a mancarimilor din zona genitala.

  10. Sanatatea ochilor
  Iodul este frecvent utilizat ca tratament pentru diferite afectiuni oculare. De asemenea, este un protector natural impotriva radiatiilor UVB.

  11. Sanatatea pielii și a părului
  Iodul este un ajutor eficient pentru afecțiuni ale pielii cum ar fi acneea, precum și căderea părului. Dezvoltarea sănătoasă a pielii, dinților, unghiilor si oaselor sunt legate de nivelurile normale de iod.

  12. Antioxidant puternic
  Iodul este la fel de important ca și vitamina C în ceea ce privește activitatea antioxidantă. Mai precis, este un antioxidant puternic pentru sânge.

  Sfaturi pentru a lua Iod
  Administrarea suplimentelor de iod este ușoara, sigura și eficienta. Desi are un gust usor metalic poate fi administrat în suc de fructe sau apă.
  În mod normal, iodul este administrat in forma de iodură de sodiu, dar va recomandăm să folosiți o formula bio. Aceasta formula poate fi absorbita mai usor de catre țesuturi.

  Test petru determinarea deficitului de iod
  1. Achiziționați o tinctura de iod din farmacie . Imbibati un tampon de vata cu iod.
  2. Aplicati tintura in partea interioara a bratului, cam de marimea unei monezi de 50 de bani. Notati timpul de aplicare.
  3. În cazul în care culoarea brun / portocaliu dispare in 2-4 ore de la aplicare aveti o carenta de iod si ati putea lua suplimente. Daca nu aveti un deficit în iod, atunci cercul trebuie să rămână ușor portocaliu timp de 24 de ore.

  NOTĂ: Tinctura de iod sau solutia de iod pe care o cumpărati de la farmacie nu este pentru uz intern . Nu ingerati! Dacă aveti un deficit de iod trebuie sa luati suplimente cu iod pentru uz intern.
  Consultați-vă cu medicul dumneavoastră înainte de a lua suplimente cu iod, mai ales dacă în prezent luați medicamente antitiroidiene, litiu sau warfarina, deoarece iodul poate interfera cu acțiunea acestor medicamente

  Surse de iod importante

  Este prezent în cantități mari atât în plantele marine, cât și în animale, inclusiv moluștele, albinele și algele maro, care pot absorbi iodul din apa de mare.
  Asigurați-vă că includeți cantități bune de conserve de sardine, ton conservat, homar, stridii, scoici, cod, halibut, hering, somon, creveți în dietă.
  Alge, usturoi, fasole lima, semințe de susan, boabe de soia, verdeață și spanac sunt câteva din celelalte surse de iod.Sarea iodată este o altă sursă importantă, iar brutarii o adaugă în mod regulat iod la aluatul de pâine ca agent de stabilizare.

  Precauții

  Supradozajul cu iod de peste 2000 mg poate fi periculos, în special pentru persoanele care suferă de afecțiuni renale sau de tuberculoză.

  Atunci când este luat în exces, ar putea duce la cancerul papilar tiroidian, în loc să ajute la prevenirea acestuia.

  Femeile gravide și mamele care alăptează trebuie să fie precaute cu privire la dozajul acestui element, cu excepția unor doze specific prescrise.

  Este necesar un echilibru sănătos, deoarece persoanele reacționează diferit față de doză, deci aveți grijă la cantitățile consumate.