Sari la conținut

Salvie – Beneficii uimitoare, Proprietăți utile, Contraindicatii

  Salvia este o plantă medicinală care a fost folosită în medicina tradițională de-a lungul anilor. Salvia, așa cum se numește planta, este o sursă de substanțe utile pentru sănătate și este capabilă să vindece multe boli.


  Proprietăți medicinale ale plantei salvie
  întărește sistemul cardiovascular, normalizează tensiunea arterială, îmbunătățește memoria;
  crește concentrarea;
  normalizează funcția hepatică;
  are proprietăți diuretice, ceea ce o face eficientă în bolile renale;
  scade nivelul de zahăr și colesterol din sânge;
  stimulează producția de suc gastric, îmbunătățește digestia și funcționarea întregului tract gastrointestinal;
  are un efect vasodilatator, accelerează circulația sângelui în creier;
  are proprietăți bactericide și antiseptice, calmează tusea severă, ajută la vindecarea bolilor sistemului respirator;
  accelerează eliminarea toxinelor din organism, promovează reabilitarea rapidă după o boală prelungită;
  întărește sistemul osos și încetinește dezvoltarea osteoporozei;
  reduce transpirația;
  are acțiune diuretică și astringentă;
  accelerează procesele de regenerare a pielii și vindecarea rănilor, îmbunătățește starea pielii problematice;
  întărește sistemul nervos.  Planta conține o concentrație ridicată de antioxidanți, acid clorogenic și flavonoide, care împiedică oxidarea organismului sub influența radicalilor liberi.


  La ce boli ajută Salvia
  Proprietățile utile ale salvie vă permit să-l utilizați pentru boli cum ar fi bronșită, astm, angină pectorală, pneumonie, răceală, boli de gât. Este eficient pentru durerea de dinți severă, stomatită, gingivită și alte afecțiuni dentare.

  Vindecă tractul gastrointestinal – ajută la tratamentul colitei, gastritei, flatulenței. Infuziile plantei pot fi utilizate extern pentru tratarea rănilor, degerăturilor, tăieturilor, arsurilor, inflamațiilor pe piele. Salvia elimină transpirațiile excesive. Este folosit pentru diaree, tratamentul stafilococului auriu, Salmonella, E. coli.

  Planta salvie: beneficii pentru femei
  Salvia conține o serie de fitohormoni care măresc dorința sexuală și oferă un efect de întinerire asupra corpului unei femei. Utilizarea salviei pentru sănătatea femeilor este de neprețuit-are un efect antiinflamator, ajutând la vindecarea disfuncției ovariene, anexită, endocervicită, aftoasă. Prin întărirea pereților uterului, planta poate avea un efect vindecător chiar și cu infertilitate.

  Este foarte eficient în menopauză, eliminând bufeurile, schimbările de dispoziție și alte simptome neplăcute ale afecțiunii. Femeile care alăptează, care termină perioada de lactație, folosesc infuzii de salvie pentru a opri producția de lapte matern.

  Este adesea folosită în cosmetologie, ca o componentă activă a măștilor de față, a gelurilor de spălare și a altor mijloace. Planta normalizează secreția de sebum, tratează în mod eficient inflamația și erupțiile cutanate.

  Clătirea părului cu infuzii și decoctări ale plantei promovează creșterea accelerată a părului și eliminarea mătreții. Infuzia concentrată de iarbă poate da părului o nuanță mai închisă.

  Salvia benficii pentru bărbați
  Planta stimulează producția de testosteron în corpul masculin. Acest lucru ajută la depășirea fenomenelor stagnante în testicule și la normalizarea funcționării sistemului reproducător. Salvie crește libidoul și potența, îmbunătățește calitatea lichidului seminal.

  Se luptă eficient cu inflamația sistemului genito-urinar, activează procesele metabolice în testicule, stimulează circulația sângelui în zona pelviană.

  Salvia stimulează creșterea părului, deci este foarte util bărbaților cu chelie. Preparate speciale pe baza sa accelerează creșterea părului pe cap și permit să scăpați de această problemă.

  Salvia este recomandată atât bărbaților, cât și femeilor care au probleme cu concepția. Îmbunătățește funcțiile reproductive și ajută la nașterea copiilor sănătoși.  Contraindicații;
  hipertensiunea arterială;
  exacerbarea bolilor cronice ale rinichilor, prezența pietrelor mari în organ;
  epilepsia-planta poate provoca convulsii severe;
  tumori ale sistemului reproductiv feminin, intervenții chirurgicale pentru a elimina glandele mamare sau uterine;
  administrarea simultană de medicamente pentru subțierea sângelui, primele 4 zile ale menstruației – salvia poate crește pierderea de sânge;
  sarcina – riscul de tonus uterin, avort spontan și naștere prematură;
  perioada de lactație – reduce producția de lapte matern;
  intoleranța individuală este riscul apariției reacțiilor alergice.