Sari la conținut

Flegma în gât, dar fără tuse: cauzele bolii

  Sputa este un secret care este produs în bronhiile la nivel celular. Trecând prin căile respiratorii, se amestecă cu saliva și mucusul din nas. În mod normal, flegma unei persoane trebuie să fie transparentă și să iasă în evidență în cantități mici. Excepția este fumătorii și persoanele care lucrează în condiții de praf sporit.

  Dacă pacientul este îngrijorat de flegma în gât fără tuse, atunci motivele ar trebui căutate printre bolile organelor ORL, deoarece afecțiunile sistemului bronhopulmonar sunt adesea însoțite de tuse.

  Cauzele sputei în gât
  Acumularea sputei în majoritatea absolută a cazurilor este un simptom concomitent al oricărei boli. Dacă reflexul tusei lipsește, sputa devine vâscoasă, groasă, expectorantă devine o ocupație foarte problematică.

  Dacă problema este agravată de prezența rinoreei puternice, mucusul devine mai gros și coboară în gât. În ciuda faptului că un astfel de semn nu aparține categoriei unic periculoase, virușii și bacteriile conținute în mucusul nazal pot provoca un proces inflamator în gât.

  Flegma, care se formează în gât fără tuse, este cel mai adesea asociată cu următoarele probleme și boli:

  Bronșită. Membrana mucoasă a bronhiilor în timpul inflamației produce puternic flegma de culoare verzui. În același timp, plecarea sa este instabilă: dispare, apoi reapare.
  Reacțiile alergice sunt adesea un factor care provoacă o secreție bronșică crescută. În astfel de situații, flegma este destul de abundentă, dar se acumulează în gât.

  Tulburările metabolice, tulburările hormonale și bolile cronice (cum ar fi tuberculoza) sunt adesea însoțite de secreții sporite de bronhii, transpirații nocturne și tuse mică, care apare pe scurt, după care dispare pe o perioadă nedeterminată.

  Faringita este o inflamație a mucoasei gâtului, însoțită de înghițire dureroasă și sindrom de durere severă. Tusea cu faringită este foarte dureroasă, iar flegma acumulată în gât crește doar intensitatea procesului inflamator.

  Rinita provoacă o descărcare abundentă de mucus, care este destul de problematică. Din acest motiv, adesea intră în laringe, unde se așează.
  flegma în gât

  Cauza formării sputei în gât poate fi o varietate de infecții, dintre care unele sunt direct legate de infecția cu bacterii sau afecțiuni respiratorii. Cu traheită, procesul inflamator începe direct cu un simptom cum ar fi mucusul și flegma în gât, dar nu există un reflex de tuse pentru o perioadă lungă de timp. Astmul bronșic, pleurita este însoțită de o acumulare abundentă de spută în combinație cu o temperatură ridicată.

  Fumatul, consumul de alcool, anumite alimente, alimente prea picante sau sărate, fast-food și un număr de produse farmaceutice contribuie la acumularea excesivă de mucus, care nu este pompat, provocând pacientului o mulțime de inconveniente. Sinuzita în formă acută și cronică provoacă, de asemenea, o producție crescută de spută care se stabilește în gât și în părțile inferioare ale bronhiilor. Poluarea mediului și șederea prelungită în interior cu aer prea uscat sunt, de asemenea, factori de risc prioritari.

  Simptomele și diagnosticul
  Majoritatea pacienților observă efecte cum ar fi gâtuirea în gât, cu o scădere periodică a mucusului nazofaringian. De obicei, toate simptomele negative se intensifică semnificativ seara și noaptea, când o persoană ia o poziție orizontală. Până dimineața, mucusul se acumulează în cantități excesive,dar tusea nu este prezentă. Din acest motiv, pacientul este forțat să scuipă flegma, care rămâne parțial în partea din spate a gâtului.

  Adesea, excesul de spută implică un miros neplăcut din gură, vărsături, scăderea apetitului și greață. Datorită stagnării mucusului, microflora patogenă începe să se înmulțească activ, traducând orice boală într-o formă cronică. În cazul astmului bronșic, simptomele cum ar fi:

  greutate în piept;
  șuierături concentrate în zona toracică;
  dispnee și sufocare, care sunt cele mai pronunțate pe timp de noapte.
  Dacă astfel de simptome se manifestă pentru o perioadă destul de lungă de timp, atunci merită să faceți o programare la un medic ORL calificat. Medicul trebuie să asculte plângerile pacientului, să-l trimită la efectuarea testelor necesare și să aleagă cursul optim de tratament, pe baza caracteristicilor individuale ale pacientului și a rezultatelor sondajului.

  Tratament
  Înainte de a trece la măsuri terapeutice pentru a elimina problema sputei în gât fără tuse, este necesar să se stabilească un diagnostic precis. Flegma verde, formată dimineața, cu o probabilitate ridicată, indică o infecție bacteriană. Dacă un astfel de simptom este însoțit de o creștere a temperaturii corpului, atunci merită să solicitați asistență medicală imediată. Medicamentele trebuie prescrise exclusiv de un medic, în funcție de motivele care au dus la apariția unei boli.

  Dacă cauza sputei este cauzată de un factor extern, primul lucru pe care trebuie să-l eliminați. Am menționat deja că ar putea fi, de exemplu, alimente picante, aer poluat, fumat. În consecință, trebuie să opriți consumul de alimente iritante, să oferiți un microclimat sănătos în cameră (purificator și umidificator va ajuta), asigurați-vă că renunțați la fumat (aceasta este prima recomandare pentru toți oamenii cu bronhii slabi și plămâni).

  Flegma în gât

  În plus, în momentul de față, cu eliminarea sputei în gât, se utilizează diverse remedii homeopatice și fitoterapeutice, care includ uleiuri naturale, extracte de plante medicinale și ierburi, precum și substanțe care au un efect mucolitic pronunțat (contribuie la lichefierea sputei și facilitează excreția acesteia). Dacă problema acumulării excesive de spută în faringe este asociată cu cavitatea nazală, atunci procedura de irigare și spălare a nasului cu o soluție salină sau mijloace speciale poate ajuta.

  Medicina tradițională oferă o mulțime de opțiuni foarte eficiente pentru eliminarea sputei și reducerea intensității diferitelor procese inflamatorii. Un bun sprijin pentru propriul corp poate fi acordat prin clătirea regulată a gâtului cu un decoct de scoarță de stejar, salvie, mușețel sau o soluție de sodă și apă. De înaltă eficiență în această problemă au miere de albine, propolis, ridiche, aloe, eucalipt și zmeură.

  Unul dintre cei mai importanți pași pentru a scăpa de flegma în gât fără tuse este stabilirea unui diagnostic precis și tratamentul inițiat în timp util. După clătire cu decocturi de plante și inhalații, nu se recomandă să luați alimente timp de o oră și jumătate, să ieșiți la aer rece dintr-o cameră caldă și să fumați.