Sari la conținut

Caracteristicile nutriției în Agravarea gastritei

  Toată lumea știe că starea de sănătate depinde în mod direct de nutriție. Din păcate, mulți ignoră acest adevăr și, în consecință, au probleme cu funcționarea completă a tractului gastro-intestinal. În prezența unei astfel de boli comune ca gastrita ar trebui să fie foarte atenți atunci când aleg produse, mai ales în perioadele în care există o boală agravantă. De ce este important – să spunem mai jos.

  Regulile de bază ale nutriției pentru gastrită
  Nutriția trebuie aleasă foarte atent, având în vedere localizarea zonelor afectate, natura cursului bolii și severitatea acesteia. În primul rând, trebuie să aveți grijă să nu supraîncărcați stomacul și, astfel, să nu răniți mucoasa deteriorată. O dietă specială nu implică consumul obligatoriu de alimente fără gust.

  Există o mulțime de rețete pentru gătit nu numai utile, dar de asemenea, feluri de mâncare foarte apetisante, printre care puteți găsi cu siguranță ceva pe placul dumneavoastră.

  Cu gastrită, alimentele ar trebui să furnizeze pe deplin organismului toate substanțele necesare: carbohidrați, minerale, proteine, vitamine. Este important să nu ușurați doar cursul bolii, ci și să întăriți sistemul imunitar slăbit.

  Făcând un meniu zilnic cu exacerbarea bolii, trebuie luate în considerare anumite puncte:

  compoziția dietei: absența completă a alimentelor dăunătoare stomacului;
  caracteristici de prelucrare: ar trebui să acorde prioritate felurilor de mîncare fierte sau aburit ;
  temperatura: alimentele consumate ar trebui să fie plăcut calde pentru a avea un efect cât mai delicat asupra stomacului;
  strivire: pentru o asimilare mai ușoară și mai completă a alimentelor, Alimentele trebuie să fie măcinate cu grijă.
  Dacă urmați aceste recomandări simple, puteți organiza o nutriție adecvată și utilă în caz de exacerbare a bolii. Numai înlocuirea completă a alimentelor dăunătoare cu cele sănătoase poate îmbunătăți starea pacientului într-un timp scurt.

  Modul de temperatură
  Cea mai confortabilă pentru stomac este temperatura alimentelor în intervalul 15-55 de grade. Acest lucru înseamnă că felurile de mâncare ar trebui să fie plăcut cald, nu fierbinte, dar nu rece, cel mai bine – aproximativ 40 de grade.

  Temperatura prea scăzută sau ridicată a alimentelor nu afectează cel mai bine mucoasa, determinând-o să devină inflamată. Această afecțiune poate provoca simptome neplăcute: vărsături, greață, senzație de disconfort. Mâncarea moderată caldă, dimpotrivă, ajută, chiar netezește procesele inflamatorii din stomac, fără a complica o situație gravă.

  Dimensiuni de servire
  Cu agravarea formei cronice de gastrită, aportul zilnic de alimente trebuie împărțit în cinci părți. Porțiunile ar trebui să fie mici. Acest lucru va evita după fiecare masă sentimentele de saturare. În caz contrar, expunerea mecanică excesivă va supraîncărca organele digestive.

  Este necesar să vă asigurați că produsele incluse în dieta de zi cu zi au fost în măsură să ofere pacientului numărul necesar de calorii (o medie de 2500-3000 kcal). Rata zilnică trebuie împărțită în cinci mese pe următorul principiu:

  30% – micul dejun principal;
  10% – ca o gustare între micul dejun și prânz;
  30% – masa de prânz;
  10% – jumătate de zi;
  15% – cina.
  Dacă este necesar, numărul de porții poate fi mărit la 7-8 în timpul zilei.

  Metode de gătit
  Cu gastrită agravată sub o interdicție mare, sunt alimentele prăjite, deoarece este caracterizată de un efect iritant asupra stomacului.

  Ca urmare, durerea și senzația de disconfort, care de multe ori nu trec și după masă, cresc.

  Ca un compromis sigur pentru starea pacientului, puteți lua în considerare feluri de mâncare coapte în cuptor. Dar chiar mai util și mai moale în ceea ce privește efectele sunt produsele aburite și fierte. Dar marinatele, sărate, prăjite, afumate și conservate ar trebui evitate complet.

  Principiile de bază ale dietei
  Cu organizarea unei alimentații adecvate și respectarea strictă a acesteia, puteți atenua în mod semnificativ perioada de agravare a bolii. Pentru a face acest lucru, există o dietă specială care, împreună cu regimul de pat și lipsa de situații stresante, oferă rezultate foarte bune.

  O dietă sănătoasă poate face minuni reale-după un timp apare o îmbunătățire generală a stării, vindecarea treptată a ulcerelor și a zonelor inflamate pe mucoasă. Cu toate acestea, pentru a obține un astfel de rezultat, este foarte important să excludeți produsele, la primirea cărora apare iritarea stomacului.

  Baza meniului de zi cu zi ar trebui să fie preparate fierte sau aburite, iar intervalul dintre mese ar trebui să fie de cel puțin două ore. Este important ca toate alimentele să fie cât mai blânde posibil pentru o boală gastrică isterizată.

  Produse recomandate
  Gastrita cronică se poate agrava cu o dependență excesivă de mâncăruri prăjite, sărate, dulci și grase, afumate, marinate. În acest caz, trebuie să vă schimbați complet obiceiurile culinare, preferând următoarele produse.

  Supe, preparate din bulion de legume cu adaos de o varietate de legume și cereale. Este necesar să se renunțe la consumul de bulion de carne grasă, este permisă doar o versiune slabă a meselor fierbinți.
  Pâine albă este permisă, dar nu proaspătă. Ar fi mai bine dacă ar fi fost de ieri, un pic uscată. Este necesar să se acorde prioritate produselor din cereale integrale.
  Toate tipurile de terci sunt cele mai bune de gătit numai pe apă.
  Paste fierte.
  Jeleu, gemuri, compoturi din soiuri de fructe și fructe de pădure neacide.
  Ceaiul este cel mai bine înlocuit cu infuzii de plante și un decoct de trandafir sălbatic.
  Pentru a opri rapid inflamația, în prima zi după o deteriorare, experții recomandă să faceți o zi de descărcare și numai după aceea să mergeți la o dietă delicată.

  Produse interzise
  În primele zile este necesar să se abordeze extrem de delicat alegerea alimentelor: fără condimente și alți aditivi mucoși iritanți. Descărcarea nutrițională va reduce manifestările proceselor inflamatorii, va scăpa de simptomele neplăcute.

  În primele câteva zile, următoarele produse sunt strict interzise.

  Orice produse lactate și lactate fermentate, inclusiv feluri de mâncare preparate pe baza lor.
  Ouă.
  Legume și fructe în formă brută.
  Grăsimi vegetale și animale: unt, margarină, diverse grăsimi.
  Produse afumate, produse cu condimente, condimente, coloranți chimici și conservanți.
  Coacerea în orice formă.
  Cereale( grâu și perle), toate tipurile de leguminoase.
  Mulți pacienți, crezând în mod eronat că produsele lactate vor beneficia de ele, încep să le consume în cantități mari, provocând astfel o agravare și mai puternică a gastritei.

  Cel puțin pentru un timp ar trebui să renunți la legume și fructe crude. Acesta este un caz rar în care produsele naturale cu adevărat utile pot dăuna corpului uman.

  Includeți-le în meniul dvs. numai după debutul unei îmbunătățiri stabile a bunăstării și nu mai mult de 1-2 ori pe săptămână.

  Preferința ar trebui acordată salatelor cu o singură componentă, cu o cantitate mică de ulei, cel mai bine este măslinul. Salata de tomate fara sare, un astfel de amestec este un iritant foarte puternic al mucoasei.

  Prevenirea bolii
  După cum arată practica, este mult mai ușor să preveniți boala sau agravarea acesteia decât să continuați tratamentul. Pentru a vă simți puternic și sănătos, trebuie să respectați recomandările simple, ușor de realizat.

  Mâncați fracționat și des: intervalele dintre mese nu trebuie să depășească cinci ore, iar porțiunile în sine nu ar trebui să fie prea mari.
  Este necesar să vă obișnuiți să mâncați în același timp – aceasta contribuie la activitatea calitativă a tractului gastrointestinal.
  Este necesar să reduceți la minimum cantitatea și chiar mai bine să se renunțe complet la produsele dăunătoare.
  Este important să vă asigurați că mestecați cu atenție mâncarea, să renunțați la obiceiul de a mânca în mișcare în bucăți mari. Preferința ar trebui acordată produselor bine zdrobite.
  Refuzul complet al alcoolului, fumatului, băuturilor carbogazoase, cafelei puternice și ceaiului va avea un efect benefic nu numai la locul de muncă al tractului gastro-intestinal, ci și asupra stării de sănătate în general.
  Decocțiile din plante pot normaliza activitatea stomacului, în plus, ele vor fi o alternativă excelentă la ceaiul obișnuit de cafea il.