Sari la conținut

CONSTIPAȚIE – 12 ALIMENTE CARE VĂ VOR SCĂPA DE CONSTIPAȚIE / PENTRU REGLAREA SCAUNULUI

  Un procent estimat de 20 la sută din populație este afectată de constipație. Una dintre cauzele predominante ale constipației este mișcarea scăzută a alimentelor prin intestin. Alte cauze sunt bătrânețea, activitatea fizică și o dietă cu puține fibre.

  Tratamentul poate include laxative, suplimente de fibre.

  AICI SUNT 12 ALIMENTE RECOMANDATE  PENTRU REGLAREA SCAUNULUI SI CONSTIPAȚIEI
   
  1. Linte

  Lintele sunt pline cu fibre, ceea ce le face un plus excelent la dieta pentru constipație. 99 de grame de linte fiert are 8 grame de fibre.

  În plus, consumul de linte poate stimula producția de acid butiric, care este un fel de acid gras cu lanț scurt prezent în colon. Îmbunătățește mișcarea intestinului. Conform unui studiu pe animale, impactul butiratului asupra intestinului au fost studiate pentru a descoperi că a ajutat la accelerarea tranzitului intestinal.

  Lintele adauga un gust consistent bogat la salate si supe, oferind, de asemenea o multime de beneficii de sanatate.

  2. CARTOFII DULCI

  În plus față de a oferi numeroase minerale și vitamine, cartofii au o mulțime de fibre care ajută la constipație. Un cartof dulce mediu de 114 grame are 4 grame de fibre. Fibra prezentă în cartofii dulci este insolubilă și are câteva tipuri specifice, cum ar fi pectina, lignina și celuloza.

  Un studiu din 2016 a studiat impactul consumului de cartofi dulci asupra constipației la 57 de pacienți cu leucemie cărora li se administra tratament chimioterapic. În patru zile de studiu, majoritatea markerilor constipației s-au îmbunătățit, iar participanții au prezentat mai puțin disconfort și încordare în comparație cu grupul de control.

  Cartofii dulci pot fi prăjiți, piure sau copți și folosiți pentru a înlocui cartofii albi în orice fel de mâncare.

  3. Smochine

  Smochinele uscate pot oferi o masă bogată de fibre. 75 de grame de smochine uscate conțin 7,5 grame fibre, ceea ce reprezintă 30% din necesarul zilnic.

  Conform unui studiu pe animale din 2011, impactul de smochine asupra constipației a fost studiat timp de trei săptămâni. S-a descoperit că smochinele au îmbunătățit scaunul și a redus timpul de tranzit intestinal, un tratament natural pentru constipație.

  4. KEFIR

  Este o băutură din lapte fermentată care are probiotice, bacterii sănătoase pentru intestin.

  Probioticele au fost dovedite pentru a stimula consistența scaunului, creșterea frecvenței de scaun, și minimiza timpul de tranzit intestinal pentru accelerarea mișcării intestinale.

  5. Anghinare

  Cercetările arată că anghinarea conține un prebiotic care poate fi benefic pentru sănătatea tractului digestiv și ajută la menținerea regularității. Prebioticele sunt un tip unic de fibră, care funcționează prin hrănirea bacteriilor sănătoase prezente în colon, asistând la optimizarea sănătății intestinului. Consumul de prebiotice poate ajuta la ameliorarea constipatiei.

  S-a demonstrat că anghinarea reduce la minimum sindromul intestinului iritabil și ajută la normalizarea intestinelor. Anghinarea este disponibilă și în formă proaspătă și poate fi utilizată în orice.

  6. Rubarbă

  Atât proprietățile laxative naturale cât și conținutul de fibre în rubarbă te ajută să faci scaunul în mod regulat. O tulpină de rubarbă de 51 de grame, are un gram de fibre. Aceasta este cea mai mare parte fibră insolubilă care promovează cea mai mare parte a scaunului.

  Rubarba are, de asemenea, un compus numit senosida A, care face un efect laxativ în organism. Senosida a funcționează prin minimizarea nivelurilor de AQP3, este o proteină care împiedică tranzitul apei în intestine. Nivelurile inferioare de AQP3 duce la un nivel crescut de absorbție a apei, care face scaun moale și îmbunătățește o mișcare intestinală.

  Rubarba poate fi adăugată la diverse produse de patiserie, iaurt sau fulgi de ovăz.

  7. Fasole

  Majoritatea boabelor sunt bogate în fibre și te pot ajuta să faci scaunu în mod regulat. De exemplu, fasolea neagră la 86 de grame are 7,5 grame de fibre , în timp ce 91 de grame de fasole au 9,5 grame de fibre. Fasolea are, de asemenea, cantități semnificative de fibre insolubile și solubile, ambele contribuind la relaxarea constipației.

  Conform cercetărilor, inclusiv fibra insolubilă și solubilă din dieta ta poate reduce în mod eficient constipația și reduce gazul și balonarea. Dacă sunteți în căutarea pentru o modalitate excelentă de a stimula aportul de fibre, fasolile sunt perfecte. Adăugați-le la supe, garnituri pentru o gustare delicioasă de fibre.

  8. Pere

  Perele pot ajuta la atenuarea constipației în diferite moduri. Ele sunt bogate în fibre, cântărind 178 grame are șase grame de fibre.

  Perele sunt bogate în sorbitol, care este un alcool de zahăr care acționează ca un agent osmotic pentru a atrage apă la intestine și de a declanșa mișcarea intestinului. În plus, perele au fructoză, un tip de zahăr care poate fi absorbit numai în cantități limitate. Prin urmare, cantitățile neabsorbite de fructoză acționează ca un laxativ natural prin extragerea apei în intestine.

  9. Semințe de in

  Semințele de in au numeroase beneficii de sănătate, inclusiv ajutându-vă să aveți un scaun regulat din cauza conținutului ridicat de fibre. O porție de zece grame are trei grame de fibre, care este un amestec de fibre insolubile și solubile.

  Semințele de in sunt bune pentru accelerarea tranzitului intestinal, creșterea frecvenței scaunului. Conform cercetărilor, această mâncare poate ajuta la tratarea diareei și constipației. Datorită capacității sale de a crește frecvența scaunelor și de a avea un efect antidiareic, reduce diareea cu până la 84%.

  10. Kiwi

  Kiwi este deosebit de bogat în fibre, ceea ce face o mâncare excelentă pentru a vă ajuta la un scaun în mod regulat. Un kiwi de 76 de grame are 2.3 grame de fibre.

  Kiwi a fost descoperit pentru a stimula mișcarea intestinului. Conform cercetării, kiwi ajută la accelerarea timpului de tranzit intestinal, reducerea laxativului și reducerea constipației.

  11. Prune uscate

  Prunele sunt de obicei folosite ca un laxativ natural. Ele sunt o sursă excelentă de sorbitol, 28-grame are două grame de fibre.

  Sorbitol este un tip de alcool de zahăr care este slab digerat în organism. Ajută la atenuarea constipației prin extragerea apei în intestine. Cercetările arată că prunele pot ajuta la îmbunătățirea consecvenței, și creșterea frecvenței scaunului.

  12. Mere

  Merele sunt surse excelente de fibre, cu 149 grame oferind 4 grame de fibre. Fibra trece prin intestine fără a fi digerata, care asistă în formarea scaunului și mișcărilor intestinale regulate. Merele au, de asemenea, un anumit tip de fibre solubile menționate ca pectin, popular pentru efectul său laxativ.

  Conform cercetărilor, pectina contribuie la accelerarea timpului de tranzit în intestinele mari, care minimizează constipația și îmbunătățește sănătatea intestinului prin creșterea nivelului de bacterii sănătoase în tractul digestiv.

  Concluzie

  Dacă vrei să să ai un scaun frecvent, leacul final este mâncarea bogată în fibre. Atât fibrele solubile cât și cele insolubile vor lucra împreună pentru a se asigura că scaunul dumneavoastră este moale și suficient de voluminos pentru a trece. Aceste alimente vor ajuta la creșterea consistenței și frecvența de scaun, precum și reduce timpul de tranzit colonic, care este perfect pentru tine. Aceste alimente sunt ușor și convenabile pentru a manca.

  Lasă un răspuns