Sari la conținut

Coaja verde de nuci – un ingredient utilizat în remedii naturiste și produse alimentare

  Se știe că oamenii care consumă regulat produse din nuci, sunt mai puțin predispuși la obezitate, boli de inimă, reumatism și artrită.Dacă unele dintre proprietățile terapeutice ale cojilor de nuci sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri, altele au fost descoperite abia în ultimii ani după ce cercetătorii le-au analizat cu atenţie în cadrul unor studii de laborator. Cojile de nucă au efecte depurative, stimulente pentru tiroidă, antifungice, bactericide, vermifuge, tonic-amare, hipoglicemiante, hipotensive, antialergice, antiinflamatoare, cicatrizante, antiseptice intestinal, dezinfectate gastro-intestinale și renale, emoliente și calmante. Mai jos vom prezenta o serie de produse care sunt create pe bază de coji de nuci, împreună cu câteva exemple de rețete.

  Tinctură din coajă verde de nuci. La prepararea acestui produs se umple un borcan cu coji de nuca sau nuci tăiate în patru și se toarnă peste ele alcool alimentar de 40 de grade, vodkă sau țuica de casă până le acoperă. Se lasă la macerat timp de 2-3 săptămâni, după care lichidul se filtrează și se păstrează la răcoare, în sticle mici, preferabil închise la culoare. Pentru efect curativ, tinctura de nuci se administrează în amestec cu o jumătate de pahar cu apă, cu 15-20 minute înainte de masă, de 2-3 ori pe zi, timp de câteva săptămâni, pana la o luna și jumătate. Tinctura din coaja de nucă nu este recomandată femeilor însărcinate sau lăuzelor.

  Decoct din coji de nuci verzi. La prepararea acestui produs se pun la fiert cojile a 5–6 nuci verzi într-un litru de apă. Se lasă la foc mic până încep să clocotească. După un sfert de oră de clocot, se iau de pe foc. Apoi se lasă la răcit și pot fi consumate. Decoctul din coji de nuci verzi este recomandat pentru tratarea afecţiunilor ficatului, inclusiv a hepatitei cronice, dar şi pentru tratarea afecţiunilor bucale, inclusiv a bolilor gingiilor. Extern, fiertura cu coajă de nuc ajuta la afecțiunile cutanate, pentru combaterea mătreții și pentru colorarea părului.

  Siropul din coji de nuci verzi se prepară adăugând 2-3 pumni de coji verzi, care se taie mărunt și se fierb 10 minute într-un litru de apă cu adăugarea a 3 cuișoare aromate. Se lasă sa se răcească, se strecoară și se amesteca cu 1 kilogram de zahăr. Lichidul toarnă în sticle de culoare închisă. Se ia de trei ori pe zi cate o linguriță, după mesele principale. Este un remediu excelent pentru afecțiunile de stomac.

  Dulceaţă din coji de nuci. Pentru a prepara acest produs delicios avem nevoie de 1 kg zahăr, 400 ml apă, o lămâie şi 120 nuci verzi. Miezul de nucă fără pieliţă se pune în apa rece. Se adaugă zahărul şi se pune la foc până totul devine o pastă. Se adaugă lămâie şi se toarnă în borcane.

  În cazul unei alte rețete se amesteca într-un vas coji de nuci, muguri de nuci, 500 g de miere de albine și apă. Vasul se pune pe foc și se fierbe pana se obține o pastă omogenă. Se ia de pe foc și, după ce se răcește, se mai adaugă 250 g de miere. Dulceața se pune în borcane închise la culoare și se păstrează la rece.

  Dulceață din coji de nuci cu miere creste rezistenta sistemului imunitar, tratează oboseala și astenia.