Sari la conținut

7 Factori care slăbesc ( reduc ) sistemul imunitar

  Cea mai mare parte a sistemului imunitar este țesutul limfoid. Unele părți ale acestui țesut conjunctiv sunt prezente în membranele mucoase care acoperă bronhiile, vezica urinară, rinichi. Ele sunt în interiorul tractului respirator, urogenital, întregul tract digestiv. Întregul tract gastrointestinal este căptușit cu țesut limfoid, sub formă de membrană mucoasă. Prin urmare, este foarte important să ne protejăm imunitatea pentru a monitoriza sănătatea intestinală.

  Factori care slăbesc sistemul imunitar

  1. Medicamente
   Medicamentele de durere utilizate frecvent, cum ar fi medicamentele corticosteroid sau antiinflamatoare de origine nesteroidiană, cauzează leziuni ale mucoasei intestinale. Ca urmare, persoana are un sindrom de permeabilitate crescută a intestinului. Consecința acestei încălcări este slăbirea proprietăților sale protectoare și reducerea abilităților funcționale ale imunității.

  Tulburările din sistemul imunitar pot apărea dacă o persoană utilizează medicamente pentru durere, chiar dacă de câteva ori pe săptămână!
  La cea mai mică suspiciune, este necesar să se consulte cu medicul curant, și să se aleagă o altă terapie mai blândă.

  Medicamente care reduc aciditatea
  Mulți oameni folosesc medicamente pentru arsuri la stomac pe cont propriu. Dar aceste medicamente care absolut sigure la prima vedere, pot avea un efect negativ asupra imunității din mai multe motive. Cele mai simple antiacide reduc aciditatea în stomac. Inhibitorii mai serioși afectează bolile dependente de acid și modifică drastic concentrația acidului gastric.

  Dar, faptul este că aciditatea ridicată în stomac este necesară pentru a avea loc „sterilizarea” produselor mâncate. Și dacă o persoană ia medicamente care reduc aciditatea, atunci sistemele sale sunt expuse la microorganisme agresive și, prin urmare, creează o sarcină suplimentară asupra membranelor limfoide ale tractului digestiv.

  Studiile medicale la unul dintre cele mai mari centre clinice din SUA – Clinica Mayo-au confirmat dovezi că pacienții care iau în mod regulat medicamente pentru arsuri la stomac au microflora mai slabă în tractul intestinal. Ca urmare, acestea au un risc mult mai mare la diferite boli. De asemenea, astfel de oameni sunt mai predispuși la clostridii – bacterii anaerobe capabile să producă cele mai puternice otrăvuri cunoscute – toxina botulinică.

  O problemă serioasă a persoanelor care iau în mod constant medicamente pentru a reduce aciditatea este deficitul de vitamine și substanțe utile. Faptul este că o serie de substanțe utile pur și simplu nu sunt absorbite în sucul gastric cu aciditate insuficientă. În timpul utilizării unor astfel de medicamente, există adesea o lipsă de vitamina C, fier, zinc. Iar insuficiența acestor substanțe contribuie la slăbirea sistemului imunitar.

  Este important să înțelegem că medicamente absolut sigure nu există. Fiecare medicament afectează corpul în felul său, pe de o parte, ușurând starea și, pe de altă parte, slăbind–o. Prin urmare, medicamentele trebuie luate numai sub supravegherea unui medic. Cel mai bine este să urmați dieta prescrisă, deoarece numai unele alimente provoacă o formare deosebit de puternică a sucului gastric.

  Antibiotice
  Agenții antibacterieni luați necontrolat, contribuie de asemenea la inhibarea forțelor de protecție naturale. Antibioticele distrug nu numai agenții patogeni, ci acționează asupra tuturor bacteriilor, inclusiv a celor utile, care sunt necesare pentru viața umană. Dacă organismul nu are microorganismele necesare, mucoasa intestinală începe să absoarbă substanțe toxice, iar sistemul imunitar slăbește. Pentru a trata orice boli infecțioase, răceli sau virale, ar trebui numai sub supravegherea unui medic, iar după cursul terapiei, este necesar să restabilească microflora corpului.

  1. Diete rigide

  Așa-numitele „diete de șoc” cu cantități mici de alimente și cantități mici de carbohidrați contribuie la faptul că practicanții lor se îmbolnăvesc mult mai des. Astfel de diete provoacă un deficit acut de microelemente utile care sunt obținute din alimente.

  Numai o dietă corectă, echilibrată și excluderea componentelor cu adevărat dăunătoare, poate scăpa de excesul de greutate și, în același timp, poate îmbunătăți în mod semnificativ corpul, îmbunătățind sistemul imunitar.

  1. Băuturi alcoolice
   Băuturile alcoolice dăunează în mod semnificativ tuturor organelor și sistemelor corpului, inclusiv imunității. Alcoolul suprimă capacitatea măduvei osoase, produce celule roșii și albe in sânge, ceea ce slăbește funcțiile de protecție ale mucoasei. Dacă nu puteți exclude complet consumul de alcool, atunci ar trebui să reduceți cel puțin mult cantitatea acesteia, ceea ce va ajuta la îmbunătățirea semnificativă a corpului.

  1. Călătorii frecvente
   Acum, un număr foarte mare de oameni călătoresc constant. Mulți sunt forțați să meargă în călătorii de afaceri, alții – să călătorească din proprie voință. Dar, astfel de oameni ar trebui să știe că atunci când călătoresc, sunt expuși la o varietate de microorganisme. Și, în cele mai multe cazuri, organismele lor nu sunt adaptate la aceste bacterii, mai ales atunci când vine vorba de țări exotice.

  Agenții patogeni infecțioși pot fi în avioane, hoteluri, sunt prezenți în mod constant în aer și apă – toate acestea intră în organism și, mai devreme sau mai târziu, provoacă diverse tulburări care se pot manifesta și în câțiva ani. Și, în plus, contribuția lor este făcută de climă, odihnă insuficientă și o dietă neobișnuită.

  La reducerea daunelor va ajuta la o dieta adecvata cu o multime de vitamine, odihna completa si exercitii fizice regulate. Acestea ar trebui să fie timp de cel puțin 15 minute pe zi.

  1. Singurătatea forțată
   Multe studii medicale au confirmat că persoanele care au un sentiment constant de singurătate și, o stare deprimată suferă de imunitate slabă. Majoritatea oamenilor recunosc că simt o puternică singurătate și izolare socială. O parte dintre ei, în același timp, trăiesc cu rudele din familie. Adică, singurătatea cronică nu depinde de prezența sau absența comunicării sociale în viață. Acestea sunt problemele psihologice ale unei persoane care simte că nu și-a găsit locul în lume și în societate.

  Singurătatea, atunci când nu este o alegere conștientă și confortabilă a persoanei în sine, suprimă sănătatea la nivel celular, promovează apariția proceselor inflamatorii, inhibarea reacțiilor imune, inclusiv a agenților patogeni virali.