Sari la conținut

Ați observat sânge în urina ? Aflati din ce cauza apare sange în urină


  Nu intrați în panică: nu se întâmplă nimic rău cu tine.

  Înroșirea urinei medicii numesc hematurie. În majoritatea cazurilor, acesta este un fenomen unic, care nu este un motiv de îngrijorare.

  Dar, uneori, hematuria poate fi un semn de eșecuri grave în activitatea corpului. Prin urmare, există o regulă importantă.

  Asigurați-vă că consultați un terapeut sau un urolog de fiecare dată când observați urină cu sânge.

  De unde provine sângele din urină
  Cauzele sunt diverse

  1. Ai mâncat ceva roșu întunecat

   Unele produse — cum ar fi sfecla, rubarba, fructe de padure intunecate – pot colora temporar urina intr-o culoare infricosatoare, sangeroasa. Un medic profesionist va putea sa difere cu ușurință colorarea alimentară de particulele de sânge.
  2. Luați anumite medicamente

  antibiotice pe bază de penicilină;
  agenți care diluează sângele, cum ar fi aspirina sau heparina;
  medicamente antiinflamatoare nesteroidiene – același ibuprofen sau paracetamol;
  unele medicamente care sunt utilizate în tratamentul cancerului.

  1. Ești prea activ în sport
   Uneori, activitatea fizică excesivă poate provoca hematurie. Oamenii de știință încă nu au înțeles pe deplin mecanismul acestui fenomen. Roșeața urinei se presupune că se poate datora microtraumelor vezicii urinare, deshidratării sau distrugerii celulelor roșii din sânge, care se întâmplă la exercițiile aerobice prelungite.

  Cel mai des suferă alergătorii. Există chiar și o astfel de definiție — „hematuria alergătorului”.

  1. Ești însărcinată.
   Sângele din urină este uneori observat la femeile gravide. Medicii numesc o astfel de hematurie idiopatică – adică motivul pentru care este imposibil de stabilit. De regulă, după naștere trece.
  2. Ești bărbat de peste 50 de ani.
   La această vârstă glanda prostatică crește. O prostată mărită presează uretra. Consecința acestui lucru poate fi dificultatea urinării, nevoia frecventă de toaletă, precum și apariția unor particule microscopice de sânge în urină din când în când.
  3. Aveți prostatită
   Așa se numește inflamația prostatei. Prostatita poate fi acută și cronică – în acest din urmă caz, boala este dificil de observat fără ajutorul unui medic.

  Cu prostatită, există o creștere a glandei cu consecințe enumerate în punctul de mai sus.

  Este extrem de important să consultați un urolog, deoarece cauzele creșterii prostatei pot fi nu numai vârsta sau inflamația, ci și cancerul de prostată.

  1. Suferiți de pietre în vezică sau rinichi
   Pietrele mici nu se manifestă adesea. Cu toate acestea, aceste depuneri de săruri pot deteriora tractul urinar și pot provoca o anumită cantitate de sânge în urină.
  2. Aveți infecții ale vezicii urinare sau ale rinichilor
   Cistita acută sau pielonefrita se manifestă uneori ca hematurie. Cu toate acestea, în plus față de urină cu sânge, astfel de boli au și simptome mult mai pronunțate: febră, durere în abdomenul inferior sau în spate, arsură la urinare și altele.
  3. Aveți leziuni renale
   O leziune accidentală a rinichilor obținută, de exemplu, cu o cădere nereușită pe spate, poate provoca, de asemenea, apariția sângelui în urină.
  4. Suferiți de unele tulburări ereditare
   De exemplu, din anemia celulelor secera. Această boală este genetică. Se manifestă prin tulburări în structura hemoglobinei și uneori apare urină cu sânge.

  Dacă aveți sânge în urină
  Faceți o vizită la medic

  Poate că totul se va rezolva imediat după o scurtă conversație cu medicul. El vă va întreba despre stilul de viață, dieta, medicamentele și, de exemplu, vă va recomanda să renunțați la aspirină sau să reduceți efortul fizic.

  Dar pot fi necesare și studii mai detaliate:

  analiza urinei;
  Ecografia rinichilor și vezicii urinare;
  computer (CT) sau imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) – aceste teste ajută mai precis decât ultrasunetele, detectează pietre, tumori și alte tulburări ale sistemului genito-urinar;
  citoscopia este o procedură în care medicul introduce în vezică cel mai subțire tub cu o cameră mică pentru a examina cu atenție vezica și uretra.
  Asigurați — vă că spuneți medicului în ce etapă apare sângele-la începutul sau la sfârșitul urinării. Acest lucru va ajuta să înțelegeți exact unde este localizată problema:

  dacă sângele apare imediat ce ați început să urinați, uretra este probabil afectată;
  sângele la sfârșitul urinării indică posibile încălcări ale colului vezicii urinare, partea superioară a uretrei sau a prostatei (la bărbați);
  sângele care este prezent în mod constant este un semn al problemelor renale, ureterelor sau vezicii urinare.