Sari la conținut

Seleniu: încetinește procesul de îmbătrânire și protejează inima


  Seleniul protejează inima, în principal prin reducerea riscului de formare a cheagurilor de sânge, ceea ce reduce probabilitatea de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

  Seleniul este un microelement necesar pentru multe procese de viață. În organism, seleniul este conținut în aproape fiecare celulă, dar cantitatea sa principală este concentrată în rinichi, ficat, splină, pancreas și testicule.

  Cum funcționează seleniul
  Oligoelement seleniul acționează ca un antioxidant prin blocarea moleculelor active, așa-numitele radicali liberi care dăunează ADN-ului. El intră în compoziția enzimei antioxidante, care protejeaza celulele de la conținute într-un mediu și în alimente a toxinelor, și care de multe ori intră în componența antioxidant „cocktail” de vitamine C și E. Această combinație ajută să prevină o serie de boli, cum ar fi cancerul, insuficiența cardiacă, cataracta, degenerescenta maculara a retinei, accidente vasculare cerebrale, și, de asemenea, incetineste procesele de imbatranire, determinate de afectarea țesuturilor de către radicalii liberi.

  Indicații pentru utilizare

  • Împreună cu vitamina E ajută la prevenirea cancerului și a bolilor de inimă.
  • Pentru prevenirea cataractei și degenerării maculare a retinei.
  • În infecțiile virale; reduce riscul de herpes și herpes zoster;
  • Pentru ameliorarea simptomelor lupusului obișnuit.

  Seleniul îmbunătățește, de asemenea, raportul dintre colesterolul bun (HDL) și colesterolul „rău” (colesterolul-LDL), care este foarte important pentru funcționarea sănătoasă a inimii.

  Suplimentele cu seleniu sunt prezentate în special fumătorilor sau persoanelor care au suferit deja un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Pentru a obține un efect tangibil de la medicament, oricine poate lua un oligoelement de seleniu zilnic sub formă de suplimente de vitamine și minerale.

  Beneficiile suplimentare ale seleniului
  Seleniul poate fi eficient în prevenirea cataractei și degenerării maculare a retinei-principalele cauze ale tulburărilor vizuale și debutul orbirii. De asemenea, este important pentru transformarea hormonului tiroidian, necesar pentru funcționarea normală a tuturor celulelor corpului, de la mai puțin activ (T4) la forma activă (T3). În plus, seleniul joacă un rol important în funcționarea sistemului imunitar, ajutând organismul să reziste bacteriilor și virușilor periculoși, precum și celulelor canceroase.

  Efectul imunostimulator al seleniului poate juca un rol în lupta împotriva virușilor herpesului care provoacă „febră” și zona zoster. În combinație cu vitamina E, seleniul poate avea un efect antiinflamator. Aceste două substanțe pot ameliora simptomele bolilor cronice, cum ar fi artrita reumatoidă, psoriazisul, lupusul eritematos sistemic și eczema.

  Nevoia organismului de seleniu
  Doza zilnică recomandată de seleniu este de 70 mcg pentru bărbați și 55 mcg pentru femei. Pentru a obține efectul maxim, pot fi necesare 600 mcg de seleniu pe zi.

  Deficit de seleniu
  Deficitul acestui element poate duce la o creștere a frecvenței tumorilor maligne, a bolilor sistemului cardiovascular, a tulburărilor de imunitate, a diferitelor inflamații, în special a inflamației pielii. Cantități insuficiente de seleniu în timpul sarcinii pot crește riscul de malformații congenitale (în special cele legate de activitatea inimii) sau, eventual, sindromul de deces brusc al unui copil sănătos (SIDS). Simptomele precoce ale insuficienței seleniului includ slăbiciune musculară și oboseală.

  Excesul de seleniu
  Din alimente este dificil să se obțină prea mult seleniu, dar dacă luați acest mineral sub formă de suplimente, este important să rețineți că diferența dintre doza terapeutică de seleniu (până la 600 mcg pe zi) și doza toxică (cel puțin 900 mcg) este mică, în comparație cu alte elemente nutritive. Simptomele otrăvirii cu seleniu includ nervozitatea, depresia, greața și vărsăturile, mirosul de usturoi din gură și din piele, precum și pierderea părului și a unghiilor.

  Mod de aplicare

  Dozare: majoritatea experților cred că, cu utilizarea prelungită a seleniului, doza trebuie să fie de 100-400 mcg pe zi. Cu infecții virale și cancer, pot fi necesare până la 600 mcg de seleniu pe zi.

  Recomandări de Utilizare: vitamina E crește eficacitatea seleniului; ar trebui să luați zilnic 400 UI de vitamina E.

  Seleniu: încetinește procesul de îmbătrânire și protejează inima

  Oligoelement seleniu în produse


  Cea mai mare cantitate de seleniu se găsește în nuci de Brazilia, fructe de mare, păsări de curte și carne. Cerealele, în special cerealele de ovăz și orezul brun, pot conține, de asemenea, o mulțime de seleniu, în funcție de tipul de sol în care sunt cultivate.

  Atenție! Nu depășiți niciodată doza recomandată de consum de oligoelemente: în unele cazuri, cu utilizarea prelungită a seleniului (900 mcg pe zi), au fost observate reacții adverse grave, cum ar fi erupții cutanate, greață, oboseală, căderea părului și unghiilor, depresie.

  Lasă un răspuns