Sari la conținut

10 semne care indică intoleranța la gluten


  Glutenul este o proteină găsită în produsele din cereale, cum ar fi grâul, secara și orzul. La mulți oameni, glutenul nu are nici un efect, în timp ce alții se confruntă cu simptome neplăcute după consumarea produselor de panificație și a altor alimente care conțin gluten.

  10 semne care indică intoleranța la gluten

  În ultimii ani, multe produse care sunt vândute în supermarketuri au autocolante „fără gluten”.Cu toate acestea, mulți oameni continuă să mănânce alimente obișnuite fără să știe de ce să renunțe.În prezent, sunt cunoscut 55 de boli asociate cu această proteină.

  Simptome care indică faptul că este necesar să se excludă glutenul din dietă

  • Tulburări gastrointestinale
   Unul dintre cele mai frecvente simptome ale intoleranței la gluten este tulburările gastrointestinale.

  Următoarele simptome sunt cele mai frecvente:

  Balonare
  Diaree
  Flatulență
  Dureri abdominale
  Constipație
  Sindromul intestinului iritabil
  Pentru a rezolva această problemă, eliminați toate alimentele care conțin gluten din dietă.

  10 semne care indică intoleranța la gluten

  • Oboseală
   După consumarea grâului sau a altor boabe care conțin gluten, unii oameni se simt obosiți și incapabili să se concentreze. Senzația constantă de oboseală și slăbiciune poate indica faptul că este timpul să vă schimbați dieta.
  • Dureri de cap
   Utilizarea constantă a acestei proteine provoacă procese inflamatorii în organism și afectează negativ sistemul nervos. Ca urmare, există un lanț de reacții, printre care atacuri constante de migrene și dureri de cap.

  10 semne care indică intoleranța la gluten

  • Dezechilibru hormonal
   Sindromul premenstrual, ovarele polichistice și infertilitatea pot fi direct legate de intoleranța la gluten. De aceea, unii ginecologi îi sfătuiesc pe pacienții lor să renunțe la alimentele care o conțin.
  • Boli ale articulațiilor
   După cum am menționat mai sus, glutenul provoacă dezvoltarea proceselor inflamatorii în organism și provoacă efecte secundare neplăcute. În special, poate duce la umflarea și durerea articulațiilor. Cele mai vulnerabile sunt mâinile și genunchii.

  10 semne care indică intoleranța la gluten

  • Keratoza foliculară
   Keratoza foliculară este o boală a pielii care este însoțită de apariția sigiliilor roșii dure. De obicei, este asociată cu o absorbție slabă a vitaminei A și a acizilor grași esențiali, care pot fi cauzate de o încălcare a intestinului datorită la gluten.
  • Fibromialgie
   Fibromialgia este asociată cu durerea cronică și rigiditatea mușchilor și articulațiilor. Spre deosebire de alte boli, această boală este însoțită de atacuri de durere, a căror origine este necunoscută. Deși această boală este legată de o varietate de factori, se crede că renunțarea la gluten permite controlul simptomelor neplăcute.

  10 semne care indică intoleranța la gluten

  Simptome neurologice
  Glutenul irită sistemul nervos și slăbește imunitatea și provoacă, de asemenea, simptome neurologice, cum ar fi amețeli și amorțeală.

  • Boli autoimune
   Persoanele care consumă în mod constant alimente bogate în gluten sunt mai expuse riscului de a dezvolta boli autoimune decât persoanele care practic nu mănâncă gluten.

  Această proteină provoacă procese inflamatorii și provoacă tulburări severe, de exemplu:

  Psoriazis
  Colită ulcerativă
  Sclerodermie
  Lupus
  Artrita reumatoida
  Scleroză
  Tiroidita Lui Hashimoto

  • Tulburări comportamentale
   Problemele psihologice devin adesea mai puțin severe atunci când pacienții exclud complet alimentele care conțin gluten din dieta lor.

  Printre cele mai frecvente tulburări psihice:

  Anxietate
  Depresie
  Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție
  Stresul
  Iritabilitate

  Dacă găsiți mai multe simptome menționate mai sus, cel mai bine este să consultați un medic și să excludeți din dietă alimentele care conțin gluten.

  Lasă un răspuns