Sari la conținut

BENEFICIILE ULEIULUI DE MĂSLINE, MUȘTAR SI PORUMB

  Beneficiile uleiurilor sunt de neprețuit. Puțină lume știe cât de unice și vindecătoare sunt proprietățile fiecăruia. Fiecare ulei are propriile caracteristici și o compoziție unică. Grăsimile conținute în uleiuri sunt componentele necesare și obligatorii ale dietei unei alimentații sănătoase.

  ULEI DE MUȘTAR

  Uleiul de muștar cu câteva secole în urmă putea fi savurat numai în curtea regală, în acele zile se numea „delicatețe imperială”. În uleiul de muștar există absolut toate vitaminele solubile în grăsimi, are o aromă specifică și un gust picant, este perfect pentru salate. În plus, salatele cu acest ulei își păstrează prospețimea mai mult timp.

  Prin proprietățile sale dietetice și gastronomice, acesta depășește în mod semnificativ floarea-soarelui : doar o singură vitamină D „delicatețea imperială” conține cu jumătate mai mult. În general, uleiul de muștar are absolut toate vitaminele. Are o mulțime de vitamina A, care promovează creșterea organismului și stimulează imunitatea, vitaminele K și P, care îmbunătățesc rezistența și elasticitatea capilarelor, o substanță de întărire a carotenului. În plus, uleiul de muștar conține vitamina B6, care joacă un rol important în metabolismul azotului și procesele de sinteză și descompunere a aminoacizilor în organism.

  Mulți nutriționiști naturopați consideră „delicatețea imperială” un medicament finit. Datorită proprietăților antiseptice și bactericide, acest ulei vegetal este perfect potrivit pentru tratamentul bolilor gastrointestinale și cardiovasculare. Unii medici recomandă pacienților ca un mijloc preventiv să se bea în fiecare dimineață o lingură de ulei de muștar pe stomacul gol.

  ULEI DE PORUMB

  Principalii factori care determină proprietățile dietetice ale uleiului de porumb ar trebui considerați a fi conținutul ridicat de acizi grași nesaturați (vitamina F) și vitamina E.

  O cantitate mare de vitamina E în uleiul de porumb ajută la întărirea sistemului imunitar uman. Această vitamină este numită și „vitamina tinereții” , deoarece este un antioxidant și încetinește procesul de îmbătrânire în organism, afectează procesele metabolice, nivelul colesterolului din sânge, îmbunătățește funcționarea ficatului, intestinelor, vezicii biliare. Vitamina E în uleiul de porumb este indispensabilă în tratamentul bolilor „feminine” și nervoase.

  Acizii grași nesaturați conținut în uleiul de porumb măresc rezistența organismului la bolile infecțioase și favorizează excreția excesului de colesterol din organism. Uleiul de porumb nerafinat a fost folosit de mult timp și medicina tradțională pentru a trata migrenele, rinoree și astm.

  ULEI DE MĂSLINE

  Marele Homer a numit uleiul de măsline „aur lichid”. Au folosit ulei de măsline încă din Egiptul Antic. Oliva a fost un simbol al păcii și purității, a fost întotdeauna apreciat pentru numeroasele proprietăți utile pentru sănătate.

  Uleiul de măsline este considerat cel mai util dintre toate uleiurile vegetale. Normalizează tensiunea, îmbunătățește funcționarea inimii și a organelor digestive. Există dovezi că, cu utilizarea regulată a uleiului de măsline, riscul de cancer mamar scade de mai multe ori. Cu aplicare externă, are proprietăți dezinfectante și anti-îmbătrânire.

  Cel mai bun poate fi considerat uleiul de măsline extraclass (pe eticheta sa este indicată de Italia. Olio d ‘oliva l’ extravergine sau Engleză. extra virgin olive oil). În acest ulei de măsline, aciditatea nu depășește de obicei 1% și cu cât aciditatea uleiului este mai mică, cu atât este mai mare calitatea acestuia. Chiar mai valoros este uleiul de măsline „presat la rece” (în limba engleză. first cold press).

  Gustul uleiului de măsline se pierde cu timpul, deci se recomandă consumarea întregii cantități de produs pe tot parcursul anului.

  Uleiul de măsline este recomandat să fie depozitat într-un loc uscat, răcoros (dar nu rece), întunecat, departe de diferitele mirosuri ale bucătăriei, deoarece le absoarbe ușor.