Sari la conținut

Pomelo: Beneficii pentru sanatate – Compoziția și Proprietățile utile

  Pomelo: compoziția și proprietățile utile

  Pomelo (cītrus māxima) – pomelo a apărut în Asia de Sud-Est, China, Insulele Fiji și Tonga. În Europa a fost adus în secolul al XIV-lea. Principalii furnizori de pomelo pe piață astăzi este Thailanda, Taiwan, China, Vietnam, India, Indonezia, Israel. În magazine și pe piețe, se întâlnesc exclusiv doar pomelo chinezesc.

  Culoarea pomelo variază de la verde pal la galben, iar pulpa poate fi albă, roșie sau roz. După gust, pomelo este puțin mai dulce și mai puțin amar decât grapefruitul.

  Compoziția pomelo (la 100 de grame):
  38 kcal
  proteine-0,76 grame
  grăsimi-0,04 grame
  carbohidrați – 9,62 grame
  fibre-1 gram
  vitamina C-53-61 mg (norma zilnică de 90 mg pentru bărbați și 75 mg pentru femei)
  vitamina B1-0,04-0,07 mg (norma zilnică a bărbaților-1,2-2,1 mg; femei-1,1-1,5)
  vitamina B2-0,02 mg (norma bărbați și femei pe zi – 1,7-1,8 mg)
  potasiu-216 mg (norma zilnică de 1800 până la 5000 mg)
  fosfor – 17 mg (norma zilnică-1000 mg)
  magneziu – 6 mg (o rată zilnică de 300-350 mg)
  calciu – 4 mg (în medie-1000 mg pe zi)
  sodiu-1 mg (o medie de 1000-2000 mg pe zi)
  fier-0,11 mg (10-30 mg pe zi)
  zinc-0,08 mg (15 mg pe zi (la femeile gravide până la 30 mg))
  Ce spune o astfel de compoziție bogată și ce beneficii aduce pomelo sănătății?

  Crește imunitatea
  Pomelo este bogat în vitamina C, consumând 150 de grame de pomelo, veți obține rata zilnică recomandată. Există studii contradictorii care dovedesc și resping efectul vitaminei C asupra severității și duratei răcelii. Dar cred că citricele trebuie consumate întotdeauna cu o răceală și fără ea. La urma urmei, în plus față de vitamina C, pomelo, ca și alte fructe citrice, conține antioxidanți care pot inhiba stresul oxidativ, formarea de radicali liberi nocivi în organism, prevenind deteriorarea celulelor. Potrivit unui studiu realizat în Spania, antioxidanții sunt capabili să protejeze împotriva deteriorării celulelor imune și să sporească rezistența organismului la agenții patogeni infecțioși.

  Sprijină sănătatea sistemului digestiv
  Ca și alte fructe și legume proaspete, pomelo conține fibre, care este un nutrient important cu o serie de beneficii pentru sănătate. Studiile arată că consumul regulat de fibre dietetice ajută la obținerea unui scaun regulat (pomelo este util pentru constipație), reduce riscul de probleme digestive, cum ar fi ulcerul gastric, hemoroizi și refluxul de acid.

  Indiferent, dacă aveți deja probleme gastro-intestinale, ar trebui să mâncați fructe citrice și să începeți cu porții mici.

  Protejează împotriva bolilor cronice
  Pomelo conține o gamă largă de antioxidanți, inclusiv flavonoide, cum ar fi naringin, naringenin, care pot fi găsite și în alte fructe citrice — grapefruit, limes, portocale. Antioxidanții nu numai că ameliorează inflamația și reduc simptomele multor boli autoimune, dar sunt capabili să protejeze împotriva bolilor de inimă, a cancerului și a diabetului. Deci, mâncați citrice în fiecare zi.

  Reduce colesterolul
  Un studiu publicat în 2019 în Jurnalul de toxicologie a constatat că administrarea extractului de pomelo la șobolani reduce în mod eficient colesterolul total, LDL și trigliceridele, care sunt principalii factori de risc pentru bolile de inimă. Un alt studiu realizat în China a constatat că anumiți compuși extrași din coaja pomelo au contribuit la îmbunătățirea lipidelor, scăderea trigliceridelor și blocarea creșterii în greutate la șoarecii tratați cu o dietă bogată în grăsimi.

  Poate ajuta la combaterea creșterii celulelor canceroase
  Deși sunt necesare mai multe cercetări la om, dar unele studii pe animale au arătat că antioxidanții și polifenolii conținute în pomelo pot încetini potențial creșterea celulelor canceroase. De exemplu, un studiu din 2018 a constatat că tratamentul șoarecilor cu extract de pomelo a fost eficient pentru suprimarea creșterii tumorii și îmbunătățirea imunității. Un alt studiu a avut rezultate similare – sa observat că extractul de pomelo are proprietăți anti-cancer puternice, reduce volumul tumorii și numărul de celule canceroase.

  Încetinește semnele îmbătrânirii
  Vitamina C și antioxidanții ajută la încetinirea semnelor de îmbătrânire, protejând pielea și părul de daunele cauzate de radicalii liberi. În plus, unele studii arată că extractul pomelo poate inhiba formarea de produse de glicare (AGE).

  Are proprietăți antimicrobiene
  Unele studii arată că pomelo poate fi eficient împotriva tulpinilor dăunătoare de bacterii și ciuperci. Cele mai multe studii se concentrează pe efectele uleiurilor esențiale extrase din pomelo, care împiedică creșterea anumitor tulpini de bacterii Staphylococci și Enterobacteriaceae. un Studiu realizat de universitatea Națională din Vietnam, a arătat — pomelo este eficient împotriva mai multor ciuperci, inclusiv Penicillium expansum, un tip de mucegai albastru, care acționează ca flora patogen.