Sari la conținut

10 hormoni care afectează frumusețea

  Corpul nostru este un sistem complex în care toate procesele sunt interconectate și depanate de natură. Cele mai mici defecțiuni în activitatea sa afectează funcționarea întregului sistem, inclusiv aspectul nostru. Datele inițiale, cum ar fi culoarea părului și tipul fizic, sunt înregistrate în codul ADN și nu se schimbă în timpul vieții, ci cât de elastică arată pielea noastră și corpul depinde în mare măsură de nivelul hormonilor. Principalii hormoni care afectează frumusețea noastră sunt zece. Am decis să aflăm exact ce face fiecare dintre ele și cum se reflectă dezechilibrul hormonal asupra aspectului.

  Estrogen

  Estrogenii sunt un întreg grup de hormoni sexuali feminini, care includ estrona, estriolul și estradiolul. Toate acestea sunt produse în ovare, sunt responsabile pentru formarea figurii în funcție de tipul feminin, dezvoltarea organelor genitale și reglarea ciclului menstrual. „Dacă estrogenul este produs într-o cantitate normală, acesta are un efect foarte pozitiv asupra aspectului unei femei”, Acest hormon este implicat în procesul de reînnoire a celulelor întregului organism, inclusiv a pielii. Estrogenul are un efect pozitiv asupra frumuseții părului: conferă strălucire, păstrează tinerețea și sănătatea. Estrogenii ridică starea de spirit, împiedică depunerea colesterolului în pereții vaselor de sânge, fac ochii strălucitori, netezesc ridurile, fac pielea suplă și elastică, făcând astfel o femeie frumoasă. În plus, estrogenii ridică starea de spirit și au flirtul și cochetarea – contribuie la dezvoltarea atracției femeilor față de bărbați. Pe fondul creșterii producției de estrogen, coordonarea mișcărilor se îmbunătățește și, astfel, mersul, calitatea vorbirii se schimbă. Ea devine mai plăcută pentru percepție.
  Estrogenul este considerat pe bună dreptate principalul hormon de frumusețe feminin. Deficitul său afectează nu numai sănătatea, ci și aspectul: părul devine plictisitor și poate crește în locuri inutile (de exemplu, pe bărbie sau pe piept), iar pielea pare palidă și începe să se estompeze devreme. Este nivelul de estrogen asociat cu un astfel de fenomen ca „căderea părului de toamnă”. În primăvara și vara, nivelul hormonilor crește în mod natural, iar până în toamnă-scade. Pierderea sezonieră a părului în limite rezonabile este o stare normală a corpului și nu există nici un motiv să vă faceți griji din cauza asta.
  Există situații în care nivelul de estrogen al unei femei este ridicat. Acest lucru este însoțit de o încălcare a funcției sexuale (menstruația sau ovulația dispar), formarea de grăsime pe abdomen și șolduri, precum și sindromul premenstrual.

  Progesteron

  Sarcina principală a progesteronului este dezvoltarea ovulului și plasarea acestuia în uter, deci este adesea numită hormon de sarcină. La femeile non-gravide, progesteronul este prezent și crescut în a doua fază a ciclului menstrual, care, din păcate, are un efect negativ asupra aspectului. „Progesteronul promovează retenția de lichide în organism, crește permeabilitatea peretelui vascular, pielea devine întinsă, crește secreția de sebum și apar erupții cutanate acneice. Poate apărea umflarea feței datorită retenției de lichide”. Progesteronul promovează, de asemenea, în mod activ aprovizionarea cu grăsimi, pregătindu-ne pentru sarcină, chiar dacă nu o planificăm. Prin urmare, în a doua fază a ciclului, mulți câștigă unul sau două kilograme în plus. În plus, progesteronul reduce rezistența organismului la infecții, ceea ce are un efect benefic asupra microflorei patogene a pielii datorită slăbirii imunității și duce adesea la formarea de cosuri.

  DHEA (dehidroepiandrosteron)

  „DHEA este un hormon secretat de glandele suprarenale. El este un precursor al hormonilor sexuali, este responsabil pentru apetitul sexual, o minte limpede, fermă de memorie, forța musculară și rezistența fizică și îmbunătățește starea de spirit – toate acestea este o parte integrantă a tinereții și frumuseții”. Conținutul redus de dehidroepiandrosteronă are un efect negativ atât asupra întregului fond hormonal, cât și asupra aspectului și bunăstării. În primul rând, deficitul de DHEA se manifestă prin fragilitatea unghiilor și căderea părului, starea de spirit proastă și schimbarea duratei ciclului menstrual.

  Melatonina

  Melatonina, cunoscută sub numele de hormon de somn, afectează și multe alte funcții ale corpului. Este implicat în activitatea tractului gastrointestinal, a sistemului endocrin și imunitar, este responsabil pentru funcționarea normală a celulelor creierului și protecția împotriva radicalilor liberi. Da, melatonina este un antioxidant puternic, al cărui nivel afectează modul în care pielea și restul organelor pot rezista independent radicalilor liberi care distrug celulele. Și asta nu e tot. „Acțiunea melatoninei afectează arderea grăsimilor în timpul somnului”. Producerea hormonului are loc în timpul somnului în faza sa cea mai profundă – de la ora 12 dimineața până la ora 4 dimineața. Principala condiție esențială pentru dezvoltarea sa – o persoană ar trebui să doarmă într-o cameră întunecată. Orice lumină este un dușman al melatoninei, inclusiv un cadran electronic de alarmă, să nu mai vorbim de ecranul smartphone-ului, calculatorului, televizorului sau lanternei de pe stradă. Scăderea nivelului de melatonină este un semnal către alte organe și glande, care este timpul să se odihnească. Ovarele la femei se opresc, nivelul de estrogen scade foarte mult, menopauza vine. La bărbați, cantitatea de hormon de testosteron scade semnificativ. Astfel, stilul de viață de noapte este direct legat nu numai de deteriorarea întregului organism, ci și de excesul de greutate și de decolorarea rapidă a pielii.

  Cortizol

  Melatonina afectează producția de cortizol-un hormon de stres care este sintetizat de glandele suprarenale și ajută la supraviețuirea în situații de urgență. „Odată cu schimbarea producției de cortizol, metabolismul carbohidraților și producția de insulină se schimbă, ceea ce duce la o schimbare a aspectului și calității pielii. Cu un nivel ridicat de insulină, există o încălcare a glandelor sebacee și sudoripare, pielea își pierde proprietățile naturale de protecție, este ușor afectată de infecția bacteriană și fungică, își pierde elasticitatea, elasticitatea, sinteza colagenului scade. Odată cu creșterea nivelului de cortizol, pielea se subțiază și devine predispusă la apariția pigmentării. Cu producția normală de cortizol, pielea este elastică, netedă și frumoasă”. Cortizolul crescut promovează acumularea de grăsimi în zona feței și a abdomenului.

  Testosteron

  Testosteronul are un efect direct asupra frumuseții pielii. „Crește rata de reînnoire a celulelor epidermice și crește producția de colagen prin stimularea țesutului conjunctiv care produce proteinele necesare pentru sinteza colagenului”. – Odată cu vârsta, există o scădere a sintezei testosteronului. Ca urmare, regenerarea pielii încetinește, funcțiile sale de protecție și elasticitatea scad. Aceleași simptome pot fi observate la o vârstă fragedă din cauza tulburărilor hormonale. Creșterea nivelului de testosteron este normală în a doua fază a ciclului, care, împreună cu progesteronul, provoacă formarea de cosuri. Acum, terapia cu testosteron câștigă popularitate, care îmbunătățește calitatea pielii cu scăderea în vârstă a sintezei hormonului. Medicii avertizează că administrarea independentă de testosteron poate dăuna grav sănătății sale-o astfel de terapie se efectuează numai pe baza indicațiilor sub supravegherea unui endocrinolog.

  Somatotropină

  Somatotropina este cunoscută sub numele de hormon de creștere. Influența sa asupra frumuseții și tinereții este greu de supraestimat. „Somatropină este responsabil pentru creșterea și restaurarea oaselor, ajută la normalizarea proceselor metabolice, îmbunătățește arderea grasimilor si ajuta ficatul sa produca energie pentru întregul organism. – Odată cu vârsta, producția de hormon de creștere încetinește, în acest sens, procesele de îmbătrânire încep. Creșterea nivelului de somatotropină ajută la exerciții fizice regulate, nutriție adecvată și somn complet. Producția de hormon de creștere începe să scadă după 25 de ani, iar până la vârsta de 45 de ani sinteza sa este de două ori mai mică decât în copilărie. Acest lucru este însoțit de o scădere a calității somnului, o încălcare a apetitului și o creștere a greutății corporale.

  Hormonul tiroidian, tiroxina și triiodotironina

  Hormonul tiroidian, tiroxina și triiodotironina sunt toți hormonii tiroidieni care lucrează împreună. Ele sunt implicate în aproape toate procesele metabolice ale corpului, reglează metabolismul, rata de sinteză a vitaminelor și mențin funcția respiratorie normală. „Cu o lipsă de hormoni tiroidieni (hipotiroidism), pielea devine uscată, unghiile – fragile, părul cade. Și cu un exces de hormoni tiroidieni (hipertiroidism), pielea devine umedă, crește transpirația și, în ciuda apetitului sănătos și a unei mese suficiente, o persoană pierde în greutate. Cu toate acestea, kilogramele aruncate nu sunt deloc plăcute, deoarece activitatea inimii este grav întreruptă. La primele simptome care indică probleme cu funcționarea glandei tiroide, ar trebui să se facă un test de sânge pentru hormonul tiroidian. El este cel care reglează funcțiile tiroxinei și triiodotironinei și reflectă nivelul lor în organism”.

  Lasă un răspuns