Sari la conținut

5 MOTIVE PENTRU CARE AVEȚI UN GUST METALIC ÎN GURĂ

  Din punct de vedere fiziologic, gustul metalic și alte tulburări de gust se manifestă prin modificări ale neuronilor senzoriali olfactivi. Prin interacțiunea cu gusturile receptorilor, neuronii olfactivi ajută la producerea unui sentiment de gust. Terminațiile nervoase din gusturile dvs. interacționează cu neuronii senzoriali din creier pentru a identifica gustul alimentelor și băuturilor. Ca și în cazul oricărui mecanism asociat mesageriei complexe a sentimentelor cu anumite părți ale creierului, simțul gustului este o combinație a diferitelor procese. Din cauza acestei dificultăți, lucrurile pot merge prost.

  Cinci cauze ale gustului metalic în gură

  • Chimioterapia
   Chimioterapia este tratamentul bolilor, în special al cancerului, folosind substanțe chimice (de obicei medicamente). Afectarea percepției gustului este destul de frecventă la pacienții care primesc chimioterapie, aproximativ 56% dintre pacienți raportează simptome.

  Utilizați ierburi și condimente care pot adăuga mai multă aromă.
  Beți băuturi acide, cum ar fi sucurile de lămâie sau portocală.

  • Deficit de zinc
   Deficitul de zinc este, probabil, principala cauză a gustului metalic în gură. Zincul joacă un rol important în diviziunea și creșterea celulelor, absorbția carbohidraților și vindecarea rănilor. Cercetătorii estimează că deficitul de zinc afectează 17% din populația lumii, inclusiv 35-45% dintre adulți peste vârsta de 60 de ani.

  Deficiențele vitaminelor B12 sau D pot produce de asemenea un gust de metal.

  • Medicamente
   Cercetătorii estimează că mai mult de 300 de medicamente pot provoca un gust metalic.

  Medicamentele care produc acest gust fac acest lucru printr-unul din cele șase efecte secundare:
  Blocarea sinusurilor.
  Modificări ale tractului nervos al sistemului nervos.
  Scăderea producției de saliva.
  Inhibarea separării celulare (mitoză).
  Tulburări ale nervilor cranieni.
  Infecție respiratorie superioară.
  În nici un caz, lista de mai sus nu este exhaustivă. Discutați cu medicul dumneavoastră.

  • Principalele boli
   Condițiile medicale cunoscute care pot produce un gust metalic în gură includ paralizia Bell, cancerul, tulburările CNS, răcelile, diabetul, infecțiile urechii, leziunile cerebrale, problemele gingivitei, problemele renale sau hepatice, parodontita și infecția căilor respiratorii sau sinusurilor.
  • Sănătate orală slabă
   În cele din urmă, îngrijirea necorespunzătoare a gurii poate lăsa un gust metalic neplăcut. Neglijarea dinților poate duce la gingivită sau parodontită și, eventual, la boala gingiilor.

  Curățarea limbii. Bacteriile trăiesc în limba dvs., care pot produce un gust metalic, precum și particule de alimente și alte resturi. Atâta timp cât apa de gură poate ucide unele bacterii de suprafață, ceea ce înseamnă că trebuie să periați limba pentru ao curăța complet.

  Lasă un răspuns