Sari la conținut

7 AVERTISMENTE PRIVIND LEZIUNILE FICATULUI PE CARE NU AR TREBUI SĂ LE IGNORAȚI

  Un ficat care funcționează corect este vital pentru sănătatea noastră. Numărul de boli a crescut constant de-a lungul anilor. Potrivit statisticilor naționale din Marea Britanie, bolile hepatice sunt considerate a fi cea de-a cincea cauză de deces.

  Principalele funcții ale ficatului sunt:

  • Curăță sângele prin metabolizarea alcoolului, a medicamentelor (prescripții și recreative); și neutralizând substanțele otrăvitoare.
  • Produce proteine de bază ale corpului, inclusiv cele care împiedică coagularea sângelui, deschid căi pentru a furniza substanțe nutritive în sânge și proteine care protejează împotriva infecției.
  • Produce colesterol; transformându-l în substanțe esențiale folosite de organism.
  • Reglează alimentarea cu energie prin producerea, depozitarea și livrarea glucozei în organism și creier.
  • Reglează echilibrul de hormoni, inclusiv glandele suprarenale și tiroide.

  Cauzele potențiale ale leziunilor hepatice sunt numeroase și includ ereditatea (adică predispoziția genetică), bolile hepatice pe termen lung (cum ar fi ciroza) și expunerea prelungită la substanțe toxice.
  Este important să înțelegem semnele potențiale ale leziunilor hepatice pentru a ne menține sănătatea și bunăstarea.

  Aici sunt descrise 7 simptome posibile de deteriorare a ficatului

  1. Oboseală

   Diferite studii au arătat că oboseala cronică și epuizarea sunt cele mai frecvente simptome ale leziunilor hepatice. Profesioniștii din domeniul sănătății sugerează că oboseala și epuizarea asociată cu ficatul sunt un produs secundar al modificărilor neurochimice ale creierului și dezechilibrelor hormonale.

  2. Piele uscată sau iritată

   Pielea iritată și mâncărimea este un alt semn potențial al leziunilor hepatice. Pentru a fi sănătos, pielea noastră are nevoie de umiditate prin transferul de lichide în organism. Atunci când acest lichid nu este furnizat în cantități suficiente, pielea are un aspect diferit; aceasta include înroșirea mâinilor sau picioarelor, îngălbenirea membranelor mucoase (adică icter) sau o pată inexplicabilă (întunecată sau ușoară) în anumite zone.

  3. Dureri abdominale

   Dacă ficatul este deteriorat, apar deseori dureri abdominale. Pacienții descriu adesea această durere ca fiind” înțepătoare „sau” pulsantă „

  4. Greață și vărsături

   După cum sa menționat mai devreme, una dintre funcțiile principale ale ficatului este detoxifierea și eliminarea substanțelor toxice din organism. Dacă funcția de detoxifiere a ficatului este afectată, pot apărea o serie de probleme, inclusiv schimbări bruște în digestia normală și metabolismul.

  5. Piele

   Una dintre cele mai importante funcții ale ficatului este de a promova producția de enzime proteice necesare. O clasificare a enzimelor proteice ajută la prevenirea formării cheagurilor de sânge. Atunci când acest mecanism de coagulare a sângelui este perturbat, modificările aspectului pielii sunt frecvente.

  6. Edem abdominal

   Potrivit Clinicii Mayo, afectarea ficatului perturbă fluxul normal de sânge către organ, ceea ce crește presiunea în venele înconjurătoare. Aceste „vene înconjurătoare” includ cele responsabile pentru transportul sângelui din splină și intestine în ficat. Încălcarea acestui proces provoacă salturi ale tensiunii arteriale-o afecțiune cunoscută sub numele de hipertensiune portală.

  7. Icter

   Problemele hepatice pot provoca o schimbare a culorii ochilor și a pielii. Această decolorare se datorează acumulării pigmentului biliar numit bilirubină, care nu poate fi eliminată corespunzător.

  O nuanță gălbuie a pielii sau a ochilor se numește icter. Pe lângă modificarea aspectului ochiului, icterul poate provoca alte simptome, inclusiv întunecarea urinei, mâncărimea întregului corp și tulburările cognitive.

  Lasă un răspuns