Sari la conținut

Monolaurină: antiviral natural și antibacterian

  Știați oare din ce motive uleiul de nucă de cocos are atât de multe beneficii și utilizări impresionante? Toate acestea datorită componentei sale cheie, care se numește monolaurină.

  Monolaurina este o substanță antivirală și este utilizată pentru a preveni și trata bolile virale, inclusiv herpesul, zona zoster, rinoree și gripa. În general, este un stimulent excelent pentru sistemul imunitar și poate fi găsit nu numai în ulei de nucă de cocos.

  Ce este monolaurina?
  Monolaurina, cunoscută și sub denumirea de glicerolmonolaurat, glicerilaurat sau lauroilglicerol, este monogliceridă. Cu alte cuvinte, monoefirul format din glicerină și acid lauric. În natură, acidul lauric este un precursor al monolaurinei, care este un antimicrobian și mai puternic decât acidul lauric. Când corpul dumneavoastră digeră acidul lauric, sub influența anumitor enzime din tractul digestiv, se formează monolaurină.

  Articolul științific din 2016 spune:

  Uleiul de nucă de cocos este alcătuit din 90% grăsimi saturate și 9% grăsimi nesaturate. Cu toate acestea, grăsimile saturate din acesta diferă de cele de origine animală. Mai mult de 50% din grăsimile din uleiul de nucă de cocos sunt acizi grași cu lanț mediu, cum ar fi acidul lauric (12:0). Uleiul de nucă de cocos este cea mai înaltă sursă naturală de acid lauric. Acidul lauric și derivatul său de monolaurină reprezintă aproximativ 50% din lipidele derivate din ulei de nucă de cocos.

  Avantajele și utilizarea monolaurinei

  1. Gripa si raceala
   Potrivit unui articol științific „o revizuire a monolaurinei și a acidului lauric: agenți virulici naturali și bactericide”, capacitatea monolaurinei de a ucide virușii a fost raportată din 1966. Este un antimicrobian puternic.

  Un studiu publicat în 2011 în revista „dovezi de Medicină Complementară și alternativă” subliniază faptul că monolaurina este un potențial medicament complementar și alternativ pentru (gripa porcină). În general, virușii cum ar fi gripa sunt greu de tratat și se răspândesc la viteza cosmică. Acest articol subliniază motivul specific pentru care monolaurina poate fi foarte utilă pentru multe probleme de sănătate legate de viruși. De fapt, poate face ca mucoasa de grăsime a unui organism patogen, cum ar fi virusul, să fie solubilă, distrugând astfel membrana exterioară și, în cele din urmă, ucigând virusul și împiedicând replicarea. Nu toți virușii au membrane lipidice, de exemplu, picornavirusul nu are.

  Dacă aveți dureri în gât din cauza răcelii și a gripei, în loc de acadele de farmacie umplute cu substanțe chimice, este mai bine să mâncați jumătate până la o linguriță de ulei de nucă de cocos de trei ori pe zi.

  Monolaurina este capabilă să inactiveze într-o oarecare măsură alți viruși, inclusiv virusul herpes simplex, HIV, rujeolă, stomatită veziculară, citomegalovirus, virusul visna-maedi.

  1. Herpes
   Monolaurina este adesea folosită pentru a trata virusul herpes. Dacă aveți herpes, aplicați ulei de nucă de cocos de mai multe ori pe zi, pentru a reduce timpul de vindecare și durerea. Uleiul de nucă de cocos nu numai că ajută la uciderea virusului care provoacă herpes, dar oferă și hidratare care promovează o vindecare mai bună. Aceasta înseamnă că dezvoltarea cicatricilor sau decolorarea în zona plăgii este mai puțin probabilă.

  În ceea ce privește herpesul genital, Fundația Weston A. Price recomandă administrarea monoalurinei ca supliment, cum ar fi lauricidina. O doză de lauricidină este egală cu o mulțime de linguri de ulei de nucă de cocos pe zi, iar rezultatele pot fi foarte impresionante atât pentru suprimarea focarelor de herpes, cât și pentru combaterea infecțiilor cu Candida.

  Este un remediu sigur care poate fi luat mult timp. Doza uzuală pentru suprimarea herpesului este de jumătate până la o lingură de măsurare, de 1-3 ori pe zi. Luați cu alimente. Doza este crescută încet, în funcție de tolerabilitatea personală.

  1. Candidoza
   Un studiu din 2016 a analizat efectele antifungice ale monolaurinei (cunoscut și sub numele de glicerolmonolaurat) asupra biofilmului Candida albicans. Persoanele cu candidoză suferă de o creștere excesivă a acestei ciuperci patogene în intestin, gură, tractul genito-urinar, pe piele. Studiul in vitro a demonstrat modul în care monolauratul de glicerină poate inhiba creșterea ciupercii C. albicans. (4)
  2. Rezistența la antibiotice
   O amenințare gravă la adresa sănătății mondiale este apariția rezistenței la antibiotice. Monolaurina și acidul lauric demonstrează capacitatea de a inactiva bacteriile patogene fără a avea un efect negativ asupra celor utile.
  3. Oboseala cronică
   Sindromul oboselii cronice este o boală, al cărei simptom principal este gradul extrem de oboseală, care durează mai mult de șase luni. Fără tratament, Sindromul oboselii cronice poate reduce memoria, concentrarea și rezistența. Unii experți cred că această boală poate fi cauzată de unele virusuri, cum ar fi virusul Epstein-Barr, virusul herpesului și virusul leucemiei șoarecilor (MuLV). Având în vedere capacitatea monolaurinei de a fi activă împotriva unei game largi de viruși, a fost utilă în unele cazuri de sindrom de oboseală cronică.
  4. Infecții stafilococice
   Monolaurina este un antibiotic natural? Da, pe lângă faptul că este anti-virus, este, de asemenea, antibacterian. El și-a demonstrat capacitatea de a ucide bacteriile care cauzează infecții, cum ar fi Staphylococcus aureus. Numeroase studii in vivo și in vitro indică capacitatea glicerolmonolauratului de a acționa ca un remediu terapeutic și preventiv pentru combaterea infecțiilor stafilococice. Dar acest lucru este valabil pentru glicerolmonolauratul în formă pură, în timp ce uleiul de nucă de cocos în sine nu este la fel de eficient. (7, 8)

  Datorită proprietăților antibacteriene, industria alimentară utilizează uneori monolaurină ca conservant. Studiile arată că glicerolmonolauratul poate suprima, de asemenea, activitatea altor bacterii patogene dăunătoare, cum ar fi E. coli. (9)

  1. Pierdere în greutate
   Unele virusuri acoperite cu lipide pot persista în țesuturile grase și pot perturba metabolismul, contribuind la apariția obezității. Există studii care arată că consumul pe termen lung de MCT (cum ar fi uleiul de nucă de cocos) poate contribui la scăderea în greutate. Astfel, un studiu efectuat la 9 bărbați care suferă de obezitate a constatat că consumul de acizi grași cu lanț mediu duce la o creștere a arderii caloriilor și a grăsimilor( prin oxidare), reducând în același timp procesul de depunere a țesutului adipos.

  Aceste rezultate se referă tocmai la uleiul MCT, și nu ulei de nucă de cocos. Uleiul MCT este alcătuit din doi acizi grași (caprilic și caprinic), iar în uleiul de nucă de cocos, acidul dominant este lauric.

  1. Boala Alzheimer
   Monolaurina poate ajuta la tratarea bolii Alzheimer, a cărei apariție este asociată cu o infecție cu herpes. Prezența virusului herpes simplex de tip 1 în țesuturile creierului a fost asociată cu un risc crescut de Alzheimer. MCT se transformă în cetone, care sunt o sursă importantă de energie pentru creier. Acestea pot fi utile persoanelor cu tulburări de memorie.
  2. Îmbunătățirea imunității
   Monolaurina este capabilă să îmbunătățească funcția celulelor T care recunosc și distrug virușii și bacteriile patogene. Studiile arată că pot fi eficiente în prevenirea și tratamentul infecțiilor fungice la pacienții cu cancer în timpul chimioterapiei.

  Monolaurina este eficientă împotriva următoarelor virusuri lipidice:
  Virusul gripal
  Virusuri sincitiale
  Sarcoame
  Pneumovirus
  Virusul Visna
  Epstein-Barra
  HIV-1 și HIV+
  Citomegalovirusuri
  Virușii herpes simplex de tip 1 și 2
  Virusul vezicular al stomatitei
  Virusurile lymphotrope umane de tip 1
  Surse alimentare de monolaurină


  Monolaurina este un compus organic și poate fi găsit în:

  Laptele matern
  Ulei de nucă de cocos (pe locul al doilea după piept)
  Lapte de nucă de cocos
  Cremă de nucă de cocos
  Pulpă de nucă de cocos
  Lapte de vacă și de capră

  Dozare
  În prezent, nu există standarde recomandate pentru dozarea monolaurinei ca bioadditiv.

  Medicii recomandă pacienților cu vârsta peste 12 ani să consume 750 mg de 2-3 ori pe zi, aducând treptat până la 3000 mg de 2-3 ori pe zi. Cei care simt că au luat virusul, medicii sfătuiesc să ia 6 capsule de monolaurină 300 mg pe zi cu o masă.

  Consumul de alimente naturale nu este întotdeauna sigur, deci doza recomandată contează. Urmați instrucțiunile de pe etichetă și consultați medicul înainte de a începe să luați monolaurină.

  Nu consumați monolaurină dacă sunteți alergic la nucă de cocos.