Sari la conținut

Anemia: ce alimente perturbă absorbția fierului


  Anemia este o scădere a numărului de celule din sânge care transportă oxigen sau o scădere a cantității de proteine cheie care transportă oxigen (hemoglobină) sub o anumită valoare. Nivelurile normale de hemoglobină și eritrocite sunt diferite în diferite grupuri de pacienți, sunt asociate cu vârsta și sexul. La bărbați, hemoglobina este mai mare, la femei este de obicei mai mică. Același lucru este valabil și pentru numărul de celule roșii din sânge.

  Anemia este o boală de sânge frecvent întâlnită, care în majoritatea cazurilor, este o deficiență de fier. Există situații în care tratamentul cu anemie pare imposibil. Anemia indică întotdeauna că ceva nu funcționează bine în corpul nostru.

  Anemie: cauze și cum să tratați

  Consecințele anemiei pot fi grave. Lipsa de fier face dificilă transportul oxigenului din plămâni în țesuturi, precum și producția de energie (în mitocondrii), ceea ce duce la anoxie și slăbirea organismului. Anemia perturbă metabolismul, sinteza ADN-ului și activitatea neurotransmițătorilor, ceea ce provoacă probleme de memorie.

  Cele mai frecvente cauze ale anemiei
  Deficiența componentelor alimentare necesare pentru producerea sângelui: fier, acid folic, vitamina B12, vitamina C, cupru.

  Probleme legate de absorbția necorespunzătoare a componentelor alimentare: o încălcare a intestinului cu alimente gluten și lapte.

  Paraziți (Giardia lamblia, viermi) și ciuperci (Candida albicans) sunt responsabili pentru deteriorarea intestinelor. Cauza problemelor asociate cu absorbția fierului poate fi o deficiență a acidului clorhidric în stomac.
  Concentrația insuficientă de acid clorhidric este dificil de diagnosticat pe cont propriu. Aceasta este sarcina unui medic sau a unui dietetician.

  Menstruația abundentă cauzată, printre altele, de tulburări hormonale, de sângerarea tractului digestiv.
  Femeile sunt sfătuite să consulte un ginecolog și să studieze absența miomului. Nu ignora anemia, deoarece este capabil de a aduce la probleme grave de sănătate și poate fi un semnal de boli ascunse.

  Pacienților cu anemie sunt uneori prescrise suplimente sintetice de fier. Ele par să ajute, dar nu pentru mult timp. După terminarea suplimentelor, nivelul hemoglobinei devine din nou sub normal, ceea ce înseamnă revenirea anemiei.


  Este necesar să introduceți alimente care conțin fier în dietă. Acestea includ:

  ouă, pește gras, leguminoase (linte ,fasole, mazăre);
  sfecla, copt în cuptor;
  nuci, migdale, susan;
  fructe uscate ecologice (cu excepția sulfatului), în principal caise; legume verzi;
  alte alimente: ghimbir (ca aditiv la supe, ceai din plante);
  condimente: anason, chimen, menta, patrunjel, cimbru, scortisoara;
  carne de vită (dacă nu există alergii la proteine de vită).
  Sucul de urzică sau sucul de pătrunjel este o sursă naturală bună de fier, acid folic și vitamina C. Cu toate acestea, amintiți-vă: urzica nu este recomandată pentru alergici. Pentru tratamentul anemiei, toate legumele verzi sunt perfecte, deoarece conțin clorofilă, care afectează pozitiv absorbția fierului.

  Compararea structurii clorofilei și a hemoglobinei

  Ce alimente perturbă absorbția fierului
  În cazul detectării anemiei, este necesar să se evite alimentele care împiedică absorbția nutrienților, inclusiv a fierului. Este ceai, cafea, alcool, orice fel de tărâțe, spanac, ciocolată, rubarbă, măcriș, produse lactate.

  Dacă este necesar un supliment de fier, în același timp este necesar să excludem produsele lactate din meniul nostru. Merită să alegeți produse lactate fermentate, cum ar fi brânza de vaci sau kefirul. Absorbția fierului poate fi afectată de vitamina E administrată ca supliment alimentar.

  În timpul tratamentului cu anemie, este necesar să renunțați la administrarea de medicamente farmacologice (analgezice, antiinflamatoare), deoarece acestea au un efect negativ asupra mucoasei gastrice. Mucusul rupt, probabil, nu va fi capabil să creeze o cantitate solicitată de acid clorhidric necesar pentru absorbția fierului.

  Ar trebui să luăm diverse suplimente și să le dăm copiilor
  Aceasta este o întrebare frecventă adresată pacienților. Putem ajuta organismul cu un supliment de fier sub formă de chelat pentru a accelera saturația organismului cu vitamine.
  Cu toate acestea, aplicarea chelatului nu trebuie să dureze mai mult de o lună.
  Aceste medicamente, , nu provoacă sentimente de constipație, dar nu protejează de acumulare libera de fier în organism, ceea ce poate afecta funcționarea ficatului, duce la o perturbare a lipidelor și a ADN-ului, precum și pentru apariția celulelor canceroase (în ceea ce privește în primul rând de femei în post-menopauză). Aplicarea oricărui supliment trebuie să fie argumentată, să se bazeze pe teste medicale și să se supună supravegherii medicului.

  Procesul de saturație a corpului cu fier depinde de factorii care i-au perturbat absorbția.

  Cauza de anemie poate fi, de asemenea, deficit de vitamine B12, B6, acid folic. În acest caz, îi sfătuiesc pe pacienții mei să facă o analiză a concentrației sanguine a acestor componente. Există, de asemenea, o analiză a nivelului seric al vitaminei B6, dar este rareori oferită pacienților, deoarece este destul de scump. În cazul deficienței oricărei vitamine din grupul B, merită inclusă în dieta noastră, care conține un complex al acestor vitamine, așa-numitul complex sub formă de chelați.

  Dacă utilizarea recomandărilor nu ajută, cel mai probabil, cauza deficienței de fier va fi alte boli: boli de rinichi sau tulburări ale intestinului. Dacă suferiți de boli intestinale, vă sugerez să faceți o analiză pentru a detecta paraziți.

  Anemie: ce alimente perturbă absorbția fierului

  Cum să diagnosticați prezența paraziților în organism
  Există cazuri în care detectarea prezenței paraziților în organism nu este o chestiune simplă.

  Infestarea cu cel mai simplu animal Giardia lamblia trece adesea fără simptome. Cu toate acestea, anemia poate indica o infecție. Cele mai frecvente simptome sunt: greață, scaune bruște, lichide, sfermentate, constipație, dureri abdominale.

  Deoarece este dificil să se diagnosticheze prezența paraziților, două metode sunt cele mai bune pentru fiabilitatea bolii:

  Metoda microscopică – identifică paraziți în fecale. Testul scaunului este colectat de trei ori la intervale de patru zile. Este evaluată de un tehnician de laborator sub microscop.

  Postat : retetenaturiste.net
  Nu uitați să vă abonați la pagina noastră facebook pentru a fi notificat cu articole noi  https://www.facebook.com/retetenaturiste.net/ 

  Lasă un răspuns