Sari la conținut

Pantrujel – 6 Motive pentru care merită să mănânci patrunjel în fiecare zi

  Adăugăm cu toții în mod regulat patrunjel la mesele noastre. Dar, din păcate foarte puțin. Ar trebui să acordați pantrujelului o atenție mult mai mult, deoarece are o cantitate mare de substanțe utile, care sunt pur și simplu necesare pentru un organism sănătos.

  Ajută la reducerea aportului de sare
  O cantitate mare de sare este una dintre principalele probleme ale nutriției societății moderne. Excesul de sare provoacă umflarea picioarelor și a feței, provoacă dezvoltarea bolilor renale, contribuie la apariția hipertensiunii, reduce activitatea mentală. Desigur, este destul de dificil să renunți complet la sare în dietă, deoarece mesele nesărate par fără gust.

  În acest caz, patrunjelul proaspăt tocat poate veni la salvare. Planta va da un gust picant cărnii și felurilor de mâncare din legume, și, astfel, va reduce consumul de sare.

  Oferă organismului vitamine
  Doar 2 linguri de pătrunjel proaspăt tăiat conține:

  vitamina A-100% din norma zilnică;
  vitamina B – aproximativ 10% din norma zilnică;
  vitamina C-50% din valoarea zilnică ;
  vitamina K – mai mult de 100% din norma zilnică.

  Fiecare dintre vitaminele conținute într-o cantitate mică de patrunjel este necesară pentru sănătatea și funcționarea normală a corpului.

  Vitamina A ajută la întărirea imunității, afectează în mod favorabil sănătatea ochilor. Pielea devine mai elastică și mai fină, iar vitamina a combate acneea și erupțiile.

  Substanțele utile de patrunjel nu se termină aici. Este o sursă excelentă de potasiu, fier, magneziu și calciu.

  Bogat în antioxidanți care protejează împotriva cancerului și a inflamației cronice
  Patrunjelul conține cantități uriașe de antioxidanți care sunt capabili să protejeze eficient celulele noastre de radicalii liberi. Chiar și patrunjelul conține flavonoide, carotenoide și, desigur, vitamina C, care protejează în mod activ corpul uman.

  Dacă vă place carnea prăjită, nu ezitați să adăugați patrunjel la ea. Acest lucru va ajuta să reduceți efectul cancerigenilor formați în timpul prăjirii.

  Patrunjelul are în componența sa miricetină. Acest flavonoid, care are o proprietate unică de a preveni apariția și întârzia dezvoltarea proceselor oncologice ale pielii și sânilor. În plus, miristicina poate compensa efectul negativ al fumului de țigară și poate preveni bolile oncologice ale plămânilor, prostatei și intestinului.

  Apigenina este un flavonoid care afectează reducerea dimensiunii tumorii cu o formă agresivă de cancer mamar.

  De asemenea, patrunjelul conține antioxidanți care reduc riscul bolilor cronice ale inimii și vaselor de sânge, artritei, bolii Alzheimer și depresiei cronice.

  Previne dezvoltarea diabetului
  Rolul cheie aici îl joacă miricetina.

  Creșterea nivelului de zahăr din sânge poate să apară nu numai din cauza diabetului zaharat. Cauzele comune sunt lipsa de exercițiu și malnutriția. Zahărul ridicat poate duce la consecințe grave, cum ar fi rezistența la insulină, diabetul, bolile cardiace și sindromul metabolic. Oamenii de știință au demonstrat că antioxidanții conținuți în patrunjel reduc în mod eficient zahărul din sânge.

  Chiar dacă nu sunteți diabetic, patrunjelul va împiedica apariția acestei boli și va ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge admisibil.

  Reduce riscul bolilor cardiovasculare
  Bolile cardiovasculare sunt principala cauză a mortalității la nivel mondial. Bolile cardiace apar din cauza alimentației nesănătoase, a lipsei de efort fizic, a consumului regulat de băuturi alcoolice și a fumatului.

  Pătrunjelul are în componența sa mulți compuși ai plantelor, cum ar fi antioxidanții carotenoizi, care protejează sistemul cardiovascular și reduc riscul bolilor.
  Pentru confirmare, au fost efectuate chiar studii speciale în care persoanele care suferă de boli cardiace cronice au început să adere la dietele carotenoide. Rezultatele au arătat că bunăstarea lor sa îmbunătățit, tensiunea arterială a revenit la normal, scăderea colesterolului. De asemenea, studiile au arătat că carotenoizii luptă împotriva bolilor cardiace coronariene.

  Face oasele mai puternice
  Pătrunjelul conține o cantitate imensă de vitamina K. are un efect pozitiv asupra sănătății oaselor, întărindu-le și reducând senzațiile dureroase în articulații. Cu această vitamină, calciul este mai bine absorbit și excreția sa în urină scade. De asemenea, vitamina K are capacitatea de a activa proteinele care măresc densitatea osoasă: devine mult mai puternică.

  Sucul de patrunjel este bogat în substanțe unice pe care corpul are nevoie la orice vârstă.

   Dacă va plăcut acest articol, distribuiți-l cu cei dragi și cu prietenii.