Sari la conținut

5 alimente pentru scăderea colesterolului

  1. Ulei de măsline
   Uleiul de măsline conține un amestec puternic de antioxidanți care reduc colesterolul rău (LDL) fără a afecta densitatea colesterolului bun (HDL). 25 de grame de ulei de măsline pe zi sunt necesare pentru a vă menține inima sănătoasă. Efectele pozitive ale uleiului de măsline sunt chiar mai mari dacă alegeți uleiul de măsline extra virgin, acesta este un produs cu o mulțime de antioxidanți.
  2. Ovăz și fibre
   Boabele de ovăz conțin fibre solubile, ceea ce reduce colesterolul rău (LDL). Fibrele solubile se găsesc și în alimente precum mere, pere, prune, orz și fasole. Aceste fibre sunt capabile să reducă absorbția colesterolului în sânge. 5-10 grame de fibre solubile pe zi sunt suficiente pentru a reduce nivelul LDL. Cerealele și tărâțele de ovăz, precum și fructele și legumele, se numără printre cele mai bune alimente pentru combaterea colesterolului rău.
  1. Nuci, migdale și alte fructe uscate
   Nucile, migdalele și alte fructe uscate pot reduce colesterolul și pot menține vasele de sânge sănătoase deoarece sunt bogate în acizi grași polinesaturați.

  Consumul a aproximativ 40 de grame de nuci pe zi, cum ar fi migdale, alune, arahide, nuci, nuci de pin si fistic, poate ajuta la reducerea riscului de boli de inima. Este important ca fructul să nu fie sărat sau dulce, altfel va avea efectul opus.

  1. Pește și acizi grași omega-3
   Consumul de pește (nu gras) ajută la menținerea sănătății inimii datorită nivelului înalt de omega-3 acizi grași, care pot reduce tensiunea arterială și riscul de a dezvolta cheaguri de sânge. Ar fi ideal să consumați două porții de pește pe săptămână. Printre peștii cu cel mai mare procent de omega-3 : macrou, sardine, somon, halibut și ton alb.

  Alte surse importante de omega-3 sunt: semințe de in, ulei de in, coacăz negru, cânepă, canola, nuci și migdale.

  1. Steroli vegetali sau stanoli
   Există produse fortificate cu steroli vegetali sau stanoli pe piață, substanțe prezente în plante care ajută la stoparea absorbției colesterolului rău fără a afecta colesterolul bun (HDL).

  Alte sfaturi

  Pentru a vă permite să profitați din plin de beneficiile produselor enumerate mai sus, trebuie să faceți alte schimbări în stilul dvs. de viață.

  Reduceți aportul de alimente bogate în colesterol, grăsimi saturate și trans. Grasimile saturate, cum ar fi cele găsite în carne, produse lactate grase și unele uleiuri, măresc nivelul total al colesterolului. Grăsimile trans, conținute în principal în margarine, biscuiți împachetați, biscuiți și deserturi conservate, nu sunt recomandate în special deoarece cresc lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL) și reduc lipoproteinele cu densitate mare (HDL).

  Renunțarea la fumat, exerciții regulat și menținerea unei greutăți adecvate pot reduce semnificativ nivelul colesterolului rău (LDL).