Sari la conținut

Tremur: 14 motive de ce vă tremură mâinile

  Cauzele tremurului la om pot fi foarte multe. Unele sunt foarte grave și pot fi o consecință a bolilor incurabile, altele sunt ușor de depășit, punând un pic de efort simplu.

  Tremorul este o tulburare nervoasă care se manifestă în orice mișcare a mâinilor și dispare cu inactivitatea lor. Nu există o explicație clară a cauzelor sale, dar uneori este legată de schimbările genetice. Cu simptome slabe, de regulă tratamentul nu este necesar. Dar dacă manifestarea tremurului interferează cu îndeplinirea sarcinilor zilnice sau cu munca dvs., poate fi necesară o intervenție medicală, o terapie specială sau chiar o intervenție chirurgicală.

  • Boala Parkinson
   În boala Parkinson, mâinile tremură din cauza deteriorării celulelor creierului care sunt responsabile pentru transmiterea semnalelor către mușchi.

  Pentru ca o persoană să poată face față controlului mușchilor, tratamentul medicamentos și, uneori, intervenția chirurgicală poate ajuta.

  • Scleroză multiplă
   Aceasta este o boală autoimună cronică în care membrana mielină a fibrelor nervoase ale creierului și măduvei spinării.

  În scleroza multiplă, apar tremurături ale mâinilor sau a altor părți ale corpului.

  Tratamentul medicamentos este cea mai comună metodă de îngrijire. Un terapeut fizic calificat sau un profpatolog vă poate ajuta să vă controlați eficient simptomele.

  • Activitatea crescută a glandei tiroide (hipertiroidism)
   Când a fost ultima dată când ați verificat nivelul hormonilor tiroidieni?

  Mâinile agitate pot fi un semn de hipertiroidism. Aceasta înseamnă că tiroida funcționează prea activ și, la rândul său, provoacă o frecvență cardiacă ridicată.

  Împreună cu cele menționate, pot apărea insomnie, sensibilitate la lumină, pierdere în greutate, palpitații ale inimii. Pentru a afla cauza acestor simptome, este suficient să faceți un test de sânge general.

  • Excesul de cafeină
   Limitați-vă la una până la două cești pe zi.

  Cofeina este un stimulent. Nu este de mirare faptul că, atunci când exagerați, această substanță chimică naturală care vă ajută să vă treziți dimineața, provoacă tremurul mâinilor.

  Cafeaua nu este singura sursă de cafeină. Cofeina poate fi găsită în medicamente OTC pentru dureri de cap, ciocolată și unele băuturi carbogazoase.

  • Dependența alcoolică
   Dacă aveți o dependență de alcool, atunci cu consumul de alcool, mâinile pot începe să tremure. Procesul apare de obicei la 10 ore după ultima doză de alcool și durează câteva săptămâni.

  Există programe speciale de detoxifiere care ajută din punct de vedere medical să facă față simptomelor de sevraj.

  • Lipsa de somn
   Cum masina nu este capabilă de a conduce fără combustibil, și creierul nu poate funcționa în mod normal și trimite semnale la toate locurile necesare cu lipsa de somn. Când o persoană doarme puțin, creierul devine obosit și poate trimite semnale greșite. În consecință, începe tremurul.

  Din fericire, această afecțiune poate fi modificată fără un tratament serios.

  • Scăzut de zahăr din sânge
   Bunăstarea sistemului nervos și muscular depinde de zahărul din sânge. Când nu primesc suficientă „reîncărcare a zahărului”, poate apărea tremurături în mâini.

  Stresul
  În situații tensionate, cum ar fi pronunțarea vorbirii către o audiență mare sau vizionarea unui film de groază, sistemul nervos începe să răspundă. Există o creștere nervoasă, inima bate rapid și mâinile încep să tremure.

  Starea se îmbunătățește semnificativ atunci când declansează declanșatoarele de stres. Încercați diferite tehnici de ameliorare a stresului, printre care gimnastica de respirație.

  • Acțiunea medicamentelor
   Tremurul mâinilor este un efect secundar comun al administrării multor tipuri de medicamente. Adesea, astfel de medicamente sunt eliberate pe bază de prescripție medicală. Printre cele mai populare sunt medicamentele pentru depresie, convulsii epileptiforme, migrene, neuropatie și astm. Unele antihistaminice pot provoca, de asemenea, astfel de reacții.
  • Fumatul
   Adesea, oamenii iau țigări în speranța că fumatul va acționa ca un sedativ și va ajuta la gestionarea stresului. Dar efectul poate fi exact opusul. Nicotina din tutun este un medicament dependent. Când este ingerat în sânge, provoacă o creștere a bătăilor inimii. O persoană se simte anxioasă și trece prin tremurul membrelor.

  Renunțarea la fumat va rezolva această problemă, dar terapia ar trebui să înceapă sub supravegherea unui specialist.

  • Lipsa vitaminei B12
   Vitamina B12 joacă un rol important în menținerea unei stări sănătoase a sistemului nervos uman. Refuzul de carne, ouă, produse lactate sau de a lua anumite medicamente – toate acestea pot provoca un conținut scăzut de vitamina în organism.

  Scăderea normei B12 provoacă tremor sau senzație de amorțeală și furnicături la nivelul extremităților. Pentru a compensa lipsa de vitamina, consultați mai întâi medicul.

  • Feocromocitom
   Un astfel de cuvânt lung înseamnă o tumoare rară care se dezvoltă în glanda suprarenală. De obicei, această tumoare este benignă, dar provoacă adesea o creștere a tensiunii arteriale. Acest lucru poate provoca tremurături ale mâinilor, transpirații puternice, dificultăți de respirație și dureri de cap. Tumoarea este, de asemenea, capabilă să provoace boli de inimă și accident vascular cerebral. Prin urmare, cea mai bună soluție ar fi îndepărtarea ei chirurgical.
  • Boli hepatice
   Tremorul poate fi un simptom al unor afecțiuni hepatice, cum ar fi, de exemplu, boala Wilson. Aceasta este o boală genetică în care există o acumulare de cupru în organism, care dăunează ficatului și creierului. Alte simptome concomitente: oboseală și icter, îngălbenirea ochilor și a pielii.

  Boala Wilson este tratată cu medicamente și diete speciale.

  • Încălcarea activității creierului
   După un accident vascular cerebral sau o leziune cranio-cerebrală, mușchii brațului se pot contracta pe cont propriu. Pentru a face față acestei probleme va ajuta tratamentul medicamentos sau ergoterapia. În acest caz, este important să se mențină utilizarea cofeinei, nicotinei și a altor substanțe care pot agrava simptomele.

  După cum puteți vedea, cauzele tremurului la om pot fi foarte multe. Unele sunt foarte grave și pot fi o consecință a bolilor incurabile, altele sunt ușor de depășit, punând un pic de efort simplu. În orice caz, dacă apar simptome, trebuie să consultați un specialist pentru un diagnostic calificat și în timp util.

  Lasă un răspuns