Sari la conținut

Cum să consumăm semințele de floarea soarelui și ce beneficii ne oferă.

  Floarea-soarelui (Helianthus annuus) este o plantă din familia Solanaceae Compositae, fiind una dintre cele mai cunoscute și importante plante oleaginoase din lume.
  Sâmburii sau semințele de floarea soarelui, la fel ca toţi sâmburii oleaginoşi, sunt un produs sănătos, care trebuie, însă, consumat cu moderație.

  Cel mai des, semințele de floarea soarelui sunt utilizare pentru extragerea uleiului, ele sunt un preparat esențial în prepararea halvalei, pot servi ca furaj pentru animale și sunt o sursă importantă de miere, deoarece floarea-soarelui este o plantă meliferă, cu mult polen.
  În acest articol, vom analiza însă, consumul semințelor de floarea-soarelui propriu-zis, deoarece ele reprezintă un snack foarte popular în rândul moldovenilor.

  Diferențe enorme între semințele crude și prăjite

  Consumate în starea lor crudă, naturală, seminţele de floarea-soarelui, ca şi cele de dovleac, sunt o sursă excelentă de sbstanțe nutritive.
  Ele sunt bogate în vitaminele E, B1, B6, acid folic, conțin minerale, precum mangan, cupru, fosfor, magneziu, seleniu, conțin şi fitosteroli, care ajută la reducerea nivelului de colesterol în sânge. Sunt și o sursă importantă de acizi grași omega-6.

  Seminţele crude sunt recomandate în cazuri de hipertensiune, probleme cardio-vasculare, ele hrănesc organele digestive, splina şi pancreasul. Semințele ajută la reglarea digestiei şi la buna funcţionare a intestinelor, combat oboseala, stresul, insomnia, cresc nivelul de energie al organismului, previn apariţia migrenelor şi ajută la îndepărtarea depozitelor de grăsime din organism.
  Însă un consum exagerat de semințe, chiar și crude, poate duce la îngrășare. După părerea mai multor nutriționiști, consumul zilnic de semințe de floarea soarelui este de 15 – 20 de grame.

  Semințele de floarea soarelui pot fi de asemenea germinate sau încolțite, pentru că muguri de răsărită împiedică dezvoltarea aterosclerozei și întărește sistemul nervos. Se recomandă să le consumăm în timpul și după tratamentul cu antibiotice.

  Odată ce sunt prăjite, și condimentate cu sare, semințele de floarea soarelui devin un pericol pentru organism. Consumul exagerat duce la afecțiuni serioase: gastrite, ulcere stomacale şi uneori, apendicită. Nu le recomandă, nici stomatologii, deoarece distrug smalţul dentar și duc la apariţia petelor negre. În procesul de prăjire sunt distruse numeroase enzime şi vitamine, iar grăsimile sunt oxidate, ceea ce duce la creşterea cantității de substanţe cancerigene. Tot prin prăjire, carbohidraţii capătă un indice glicemic mai mare, crescând riscul de a fi depuşi sub formă de grăsime. Persoanele care au probleme cu greutatea ar trebui să evite consumul de seminţe prăjite și sărate pentru că ele favorizează retenţia de apă în organism.

  Un produs foarte popular în România

  Datele statistice din ultimii ani, arată că românii consumă circa 15 mii de tone de semințe pe an, fiind pe al doilea loc în lume. Din acest motiv au apărut și anumite stereotipuri, iar consumul de semințe în România mai în glumă, mai în serios, este numit „sport național”.
  Consumul de semințe este un obicei frecvent întâlnit şi la competiţiile sportive printre spectatori și cu părere de rău, majoritatea preferă să le mânânce prăjite și cu sare.

  Un subiect controversat este decojirea și mâncatul semințelor în public, deoarece există încă multe persoane care aruncă cojile pe jos. Unii se justifică că sunt biodegradabile, alții spun „avem femei de serviciu și măturători pe care-i plătim”, alții motivează că „păsările tot trebuie să mănânce”, însă până la urma este o problemă legată de cultura de consum a acestui produs, o problemă care nu ne face cinste și care trebuie depășită.

  sursă : madein.md