Sari la conținut

Fitoncidele – Ajută la protejarea sănătății și la economisirea banilor pentru medicamente / PREVENIRE ȘI TRATAMENT

  Plantele ne dau nu numai alimente utile, ci și protecție împotriva bolilor infecțioase. Atunci când imunitatea unei persoane nu poate face față agenților răi, imunitatea plantelor vine la salvare. Sub formă de fitoncide ajută la dezinfectarea aerului, alimentelor, apei.
  Ce sunt fitoncidele, în ce plante sunt conținute și cum să le folosim.

  De ce fitoncidele sunt atât de utile

  Fitoncidele sunt substanțe biologic active volatile care pot suprima dezvoltarea bacteriilor patogene, a virușilor, a ciupercilor, a protozoarelor. Plantele cu fitoncide sunt necesare pentru protecția împotriva lor. Eliberarea compușilor volatili se intensifică atunci când structura celulară este deteriorată, astfel încât mirosul de ceapă sau usturoi devine mai intens atunci când aceste alimente sunt tăiate.

  Termenul „fitoncide” a fost introdus în uz în 1928. Dr. Boris Tokin i-a oferit știința biologică. Omul de știință a devenit interesat de acest subiect, când a văzut cum se prepară bucătăria orientală. El a fost surprins de faptul că, în condiții destul de grave antisanitaria a reușit să evite epidemia de infecții intestinale. Se pare că a fost vorba de ingrediente și, ca rezultat, token a dezvăluit produse vegetale cu proprietăți de decontaminare ridicate. Lucrările lui Tokin privind studiul proprietăților antimicrobiene ale cepei și usturoiului au contribuit la punerea în practică a utilizării acestor antibiotice naturale în tratamentul rănilor infectate și a infecțiilor intestinale în timpul războiului.

  Cum se utilizează fitoncidele la domiciliu

  Dar chiar și în cazurile în care curățenia este în regulă, fitoncidele servesc ca un bun ajutor pentru apărarea imună, de exemplu în timpul răcelilor sezoniere. În plus, fitoncidele de ceapă, usturoi, mirodenii stimulează eliberarea sucurilor digestive, îmbunătățesc activitatea tractului digestiv.

  Iată alimentele vegetale bogate în fitoncide:

  usturoi;
  ceapă;
  hrean;
  ardei iute roșu;
  pătrunjel;
  țelină;
  sfeclă roșie;
  morcovi.

  Usturoi

  Cultivarea acestei plante are o istorie milenară. Usturoi a fost găsit și în mormântul lui Tutankhamun — faraon al Egiptului Antic. Proprietățile medicinale ale usturoiului au fost folosite în India antică.

  Deteriorarea celulelor de usturoi (tăierea) provoacă eliberarea de alicină-fitoncidă, o substanță care conține sulf. Mirosul de usturoi ascuțit este dăunător pentru bacteriile și ciupercile patogene. Activitatea antimicrobiană a alicinei persistă în stomac și în sânge, ceea ce determină eficiența ridicată a usturoiului în lupta împotriva infecțiilor.

  În scopuri preventive, se recomandă utilizarea a câtorva cuișoare pe zi. Usturoiul prăjit sau marinat nu va da un astfel de efect.

  Ceapă

  Ceapa are un gust și un miros pronunțat, ceea ce sugerează un conținut ridicat de compuși volatili activi. Fitoncidele de ceapă care conțin sulf, eliberate în distrugerea celulelor acestei plante, sunt atât de active încât provoacă lăcrimarea.

  Ca și usturoiul, ceapa în tratamentul termic își pierde proprietățile antimicrobiene, așa că încercați să mâncați mai des în stare proaspătă.

  Uleiuri esențiale

  Sursa de fitoncide este, de asemenea, uleiurile esențiale obținute în mod industrial din plante. Uleiurile esențiale de salvie, eucalipt și alte conifere sunt folosite pentru inhalații în bolile bronhopulmonare. Un amestec de uleiuri esențiale de diferite conifere se numește terebentină și se utilizează în scopuri medicinale pentru prepararea băilor terebentine prin metoda Dr.Zalmanov, care are un efect puternic de întinerire și vindecare.

  Plimbări utile
  Pădure

  Plimbările lungi în anumite locuri vă vor permite, de asemenea, să respirați cu fitoncide și să întăriți imunitatea.

  Plante cum ar fi eucalipt, molid, brad, pin, ienupăr, chiparos, stejar, plop, mesteacăn, secreta compuși volatili care afectează agenții patogeni ai bolilor. Fitoncidele de pin sunt chiar capabile să distrugă bagheta Koch – agentul cauzator al tuberculozei. Tânărul bor de pin este considerat cel mai eficient în ceea ce privește decontaminarea aerului, astfel încât spitalele de tuberculoză încearcă să se afle în astfel de locuri.

  În localități se pot întâlni plantări de ienupăr. 1 hectar al acestei conifere, care zona este aproximativ egală cu terenul de fotbal și 3 terenuri de tenis, este capabil de a curăța în mod semnificativ aerul într-un oraș mare.

  Pentru a menține sănătatea, fitoncidele pădurilor de conifere sunt foarte utile, astfel încât, dacă este posibil, nu vă refuzați plăcerea de a vă plimba pe căile forestiere, amintindu-vă că plămânii sunt saturați cu aer de vindecare.

  Fitoncidele de plante pot servi ca un plus demn de terapie cu medicamente pentru multe boli infecțioase – desigur, după consultarea unui medic. În plus, se știe că cel mai bun tratament este prevenirea.