Sari la conținut

Lipsa de somn – La ce boli poate duce lipsa de somn

  Câte ore de somn, în medie, are nevoie o persoană pentru a se odihni cu adevărat?

  Numărul de ore variază de la 6 la 8 pe zi – acest timp ar trebui să fie suficient pentru ca o persoană să se restabilească, fără a afecta sănătatea.

  Dar dacă dormi puțin, acest lucru este plin de consecințe grave, de la nevroza ușoară și se termină cu probleme mai severe – boli de inimă și risc crescut de a câștiga diabet zaharat.

  Iată lista completă a problemelor:

  Diabetul de tip 2. Lipsa de somn afectează nivelurile de glucoză nocturne și crește riscul de diabet.

  Boli cardiovasculare. Lipsa somnului și somnul intermitent sporesc povara asupra sistemului cardiovascular.

  Moarte prematură. Lipsa de somn duce la multe boli care vă pot scurta viața, inclusiv diabetul, cancerul și bolile cardiovasculare.

  Inflamația cronică. Organismul nu are timp să se recupereze după o zi experimentată, din cauza căreia procesele inflamatorii se înrădăcinează. Și aceasta, la rândul său, crește riscul de boli cronice.

  Morbiditate crescută. Lipsa de somn schimbă răspunsul imun celular în organism și stimulează biomarkerii inflamației, făcându-vă vulnerabili la infecții.

  Excesul de greutate. Lipsa de somn afectează fundalul hormonal, crescând nivelul hormonului de foame al ghrelinei și scăzând nivelul hormonului de sațietate al leptinei.

  De asemenea, afectează toleranța la glucoză și sensibilitatea la insulină, crescând riscul de obezitate.

  Cancer. Lipsa somnului slăbește imunitatea, făcându-vă vulnerabili la diferite boli. Oamenii de stiinta au demonstrat ca Insomnia si apneea de somn cresc riscul de cancer mamar, oral si prostata.

  Reducerea funcției creierului. Lipsa de somn dăunează abilităților mentale, provocând oboseală, frustrare, memorie slabă. Acest lucru privează de putere și împiedică rezolvarea problemelor.

  Lipsa de somn crește tensiunea arterială și pulsul, iar studiile arată că lipsa de somn poate provoca hipertensiune arterială și tulburări cardiovasculare, în special la vârstnici.
  Risc crescut de accident vascular cerebral. Cu tulburări permanente de somn, riscul de obezitate, diabet, aritmie și hipertensiune crește; toate acestea sunt precursori ai accidentului vascular cerebral.

  Libido slăbit. Lipsa somnului reduce dorința sexuală, deoarece producția de testosteron este întreruptă.

  Sfaturi pentru lipsa de somn și insomnie:

  Setați modul. Învățați-vă să vă culcați în același timp, chiar și în weekend. Organismul se va obișnui rapid cu acest lucru și va dori să doarmă în timpul potrivit.

  Respiră aer curat. Înainte de culcare, ieșiți afară timp de cel puțin 15 minute dacă vremea permite. Ventilați camera.

  Mișcați-vă mai mult. Cel mai bun mod de a adormi este oboseala fizică.

  Încercați să nu luați totul la suflet, dacă este posibil. Nu te uita mult timp la televizor și nu citi ziarele, mai ales dacă scriu despre evenimente teribile.

  Nu mâncați înainte de culcare. Digestia alimentelor este un proces activ care împiedică somnul. Luați cina cu cel puțin 3 ore înainte de culcare.

  Nu beți cafea seara, ceai verde, și alte băuturi care conțin cafeină.

  Relaxați-vă seara. Luați o baie caldă, citiți cărți (de preferință pe hârtie și nu pe un ecran). Aveți dreptul să vă odihniți.

  Inventați ritualuri care vor servi corpului cu un semnal că este timpul să dormiți: spălați-vă dinții, aplicați o cremă de noapte pe față, dacă astfel de proceduri vă dau plăcere.

  Lasă un răspuns