Sari la conținut

Ulei de pește, ulei de in sau semințe de in? Alegem cea mai bună sursă de omega-3

  Una dintre cele mai populare suplimente farmaceutice sunt acizii grași polinesaturați. Interesul a început să apară după ce a relevat relația dintre consumul de alimente care conțin acești acizi și un procent scăzut de boli cardiovasculare. Ulterior, efectul pozitiv al omega-3 asupra activității creierului și a stării sistemului nervos a fost găsit, de asemenea, rezultate bune în tratamentul depresiei clinice.

  De ce nu toate sursele de omega-3 sunt eficiente
  Primele studii privind efectul omega-3 asupra corpului au fost efectuate pe analiza bucătăriei eschimosilor groenlandezi, care practic nu au suferit de boli cardiovasculare și ateroscleroză. Dieta lor a constat din alge ca sursă inițială de omega-3 și pește crud, care se hrănește cu aceste alge.

  Între uleiul de pește proaspăt și cel reciclat, care poate fi cumpărat într-o farmacie, există o diferență semnificativă. În primul caz, omega-3 este salvat și, prin urmare, este capabil să protejeze vasele de sânge și inima de daune, în al doilea – este aproape lipsit de proprietățile sale utile. Faptul este că omega-3 se descompune rapid atunci când este încălzit și în contact cu aerul, nu tolerează depozitarea pe termen lung și este foarte sensibil la lumină. Chiar și încălzirea minoră poate duce la oxidare cu pierderea completă a proprietăților utile.

  Ce este în neregulă cu uleiul de in din magazin


  Ulei de in

  O altă sursă bună de omega-3 este considerată uleiul de in. Dar este? Ca și în cazul uleiului de pește din farmacie, cu ulei de semințe de in, există aceeași poveste: acizii grași sunt oxidați în timpul procesului de producție, astfel încât cumpărătorul ajunge la un produs care nu poate fi numit o sursă completă de omega-3. Descompunerea acizilor omega indică amărăciunea uleiului de in: cu cât este mai puternică, cu atât produsul este mai deteriorat.

  De ce uleiul de in industrial se strică

  Iată câteva motive pentru care uleiul de semințe de in proaspăt stors și dulce se transformă într-o substanță amară, care conține grăsimi, cu calități discutabile.

  Pentru a crește producția produsului finit în producție, se utilizează temperaturi ridicate, rezultând oxidarea omega-3.
  Utilizarea presei metalice industriale nu contribuie la protejarea uleiului de in de oxidare.
  În procesul de filtrare obligatorie are loc contactul cu aerul.
  Produsul poate sta mult timp în depozite.
  Problema este că uleiul de in conține o mulțime de omega-3-până la 60%. Este bine dacă uleiul este proaspăt și neoxidat, dar pentru un magazin obișnuit este mai mult un minus, deoarece cumpărătorul primește în loc de un procent mare de substanțe utile aproape la fel de toxice pentru organism.

  Uleiul de semințe de in proaspăt nu este amar

  Produsul proaspăt are un gust cald dulce, bogat, complet fără amărăciune. După deschidere, trebuie păstrat în frigider și consumat timp de 2 săptămâni sau mai bine – mai devreme. Uleiul de semințe de in de înaltă calitate nu este fabricat industrial este vândut în sticle mici opace de 100 ml. acest ulei poate fi folosit ca agent de vindecare a rănilor și restabilire a fisurilor dureroase pe piele. După utilizarea unui astfel de produs, pielea vine la viață și întinerește.

  Opțiuni alternative de uleiuri vegetale cu omega-3

  Dacă găsiți ulei natural de semințe de in care nu a funcționat, ar trebui să acordați atenție uleiurilor vegetale din Magazin cu conținut de omega-3, care nu sunt la fel de predispuse la oxidare.

  Ulei roșu nerafinat. Conține până la 40% omega-3 și o mulțime de vitamina E, datorită căreia are o rezistență ridicată la oxidare.
  Ulei de muștar nerafinat. Conține până la 15% omega-3 și poate fi utilizat și cu beneficii pentru sănătate.
  Uleiul de floarea-soarelui, chiar și de casă, precum și de măsline scumpe, nu ar trebui să fie ghidat ca surse de omega-3. Primul conține cantități mari de omega-6, al doilea este Omega – 9, care împiedică absorbția omega-3, deoarece sunt substanțe concurente în corpul uman.

  Cele mai bune surse de omega-3 utile

  Cea mai optimă sursă de acizi omega în natură nu este uleiul, ci semințe de in. Uleiul vegetal este, în orice caz, un produs deja reciclat și dacă există omega-3-nu se știe, deoarece depinde în mare măsură de modul în care uleiul a fost produs și de cât de mult a fost depozitat. Prin urmare, este logic să acordați atenție semințelor întregi de in. Consumul de semințe de in este mai bun în 2 variante.

  Mestecați bine într-o formă uscată. Dozare – până la 1 linguriță. Totul cu moderatie. Și dacă există o suspiciune de prezența calculilor biliari, este mai bine să treceți la a doua opțiune.
  Inmuiati 1 lingura semințe de in pe timp de noapte într-un pahar de apă caldă, mestecați, înghițiți, beți lichidul. Această opțiune nu este doar o sursă de omega-3, ci funcționează bine și la arsuri la stomac și constipație.
  Semințele de in sunt produsul cel mai accesibil, care poate fi cumpărat atât în farmacie, cât și în supermarket. Semințele de chia sunt mai puțin accesibile și nu atât de comune. Puteți să le consumați în același mod ca și semințele de in. Acestea sunt sursele optime de omega-3 și este sigur să spunem că, cu utilizarea corectă a acestor produse, utilul intră exact în organism.