Sari la conținut

Zer – Beneficiile zerului de lapte – anti-îmbătrânire și obezitate.

  Zerul de lapte este un produs care se obține atunci când se prepară brânza de vaci.

  Este vorba despre compoziția zerului – 93,7 la sută apă, dar restul de 6,3 la sută includ o mulțime de substanțe utile!

  În primul rând, acestea sunt proteine care, datorită aminoacizilor esențiali, sunt implicați în procesul de hematopoieză și în sinteza proteinelor hepatice. Grăsimea din lapte este bine absorbită și îmbunătățește activitatea enzimelor.

  Zerul de lapte este bogat în vitaminele din grupa A, B, C și e, colină, biotină și acid nicotinic, magneziu și bacterii probiotice.

  Cum zerul afectează corpul nostru?

  1. Digestie

  Lactoza conținută în zer ajută la reglarea microflorei intestinale, încetinește formarea gazelor și procesele de putrefacție. Este recomandat persoanelor in vârsta de consumat înainte de mese, deoarece reduce secreția de acid clorhidric.

  1. Insuficiența vitamine și întărirea imunității

  Deoarece zerul conține o cantitate mare de vitamine solubile în apă, ajută la umplerea insuficienței vitaminelor și chiar înlocuiește consumul de fructe și legume. Nutriționiștii sunt sfătuiți să consolideze imunitatea de a bea în fiecare dimineață un pahar de zer.

  1. Combaterea excesului de greutate

  Vitamina B conținută în ser ajută la activarea metabolismului grăsimilor și carbohidraților, astfel încât utilizarea zerului este recomandată celor care sunt obezi și duc un stil de viață sedentar.

  1. Combaterea stresului și a depresiei

  Vitaminele B pot, de asemenea, să influențeze pozitiv starea noastră emoțională. Și potasiul ajută la combaterea oboselii, îmbunătățește memoria, concentrarea atenției. Zerul împiedică producerea de hormoni de stres și, dimpotrivă, crește producția de ” hormon de bucurie ” — serotonină.

  1. Proprietăți cosmetice

  Proteinele cu greutate moleculară mică, care se găsesc în zerul mamar, contribuie la creșterea și reînnoirea celulelor, ceea ce are un efect benefic asupra stării pielii și părului nostru, spune cosmetologul Natalia Shaposhnikova. În plus, zerul conține antioxidanți care încetinesc procesul de îmbătrânire. Acum, în vânzare puteți găsi o mulțime de produse cosmetice realizate pe bază de zer.

  În plus, zerul de lapte ajută la eliminarea excesului de lichid din organism, împreună cu toxine și colesterol „rău”. Pe baza zerului se prepară și alimente pentru copii, deoarece compoziția proteică seamănă cel mai mult cu laptele matern.

  Zerul nu trebuie cumpărat, îl puteți pregăti singur.

  De exemplu, se toarnă un litru de lapte pasteurizat într-o cratiță și se pune pe foc. Când laptele începe să fiarbă, adăugați suc de lămâie sau chefir, amestecați rapid și scoateți de la foc. Laptele trebuie să se stratifice pe zer și brânză de vaci.

  Strângeți amestecul printr-o sită fină sau tifon.

  De asemenea, puteți lăsa laptele într-un loc cald, astfel încât să se transforme într-un iaurt (kefir). Apoi puneți laptele pe foc și aduceți-l la fierbere. Odată ce cheagurile de brânză încep să apară pe suprafață, opriți focul și lăsați laptele să se răcească. După aceea, filtrați-l și obțineți zerul.

  Din produsul rezultat, puteți pregăti un cocktail de sănătate și frumusețe. Iată o rețetă: luați 250 g de zer (strecurat), 100 g de fructe de padure zdrobite, 1 lingură de suc de lămâie, 1 lingură de zahăr, adăugați scorțișoară la gust. Se amestecă totul într-un blender.