Sari la conținut

Vitamina D: imunomodulator puternic


  Vitamina D este o substanță unică pe care organismul o poate obține din alimente sau sintetiza singură în timp ce se află sub razele soarelui. De mult timp sa crezut că rolul său se limitează la întărirea țesutului osos și a scheletului uman. Studiile recente au demonstrat eficacitatea sa în combaterea infecțiilor, virușilor și alergiilor sezoniere.

  Oamenii de știință au descoperit că vitamina D susține sistemul imunitar și nervos. Stimulează producerea de celule protectoare prin suprimarea bacteriilor patogene. Acest lucru ajută la gestionarea rapidă și ușoară a infecției fără complicații.

  Cum acționează vitamina D: relația cu imunitatea
  Vitamina soarelui activează producția de limfocite T-celule imune care suprimă virușii și bacteriile. Ele captează și distrug agenții patogeni în orice etapă, împiedicând răspândirea infecției în corpul uman.

  În mod normal, sistemul imunitar produce zilnic o cantitate mică de celule T. Dar pentru a suprima virusul gripal sau pneumonia bacteriană, este nevoie de un număr mare de limfocite. Vitamina D acționează ca o bază nutritivă și un stimulent care declanșează și accelerează procesul, afectează starea imunității.

  Proprietatea vitaminei D de a crește numărul de celule T poate fi utilizată pentru diferite probleme :

  Pentru tratamentul și prevenirea răcelilor sezoniere, a bolilor virale (varicelă, gripă, ARVI).
  Pentru a reduce riscul de scleroză multiplă, lupus și alte boli autoimune.
  Trebuie înțeles că vitamina D nu luptă împotriva agenților patogeni. Sarcina sa este de a stimula răspunsul imun al organismului. Prin urmare, medicii îl numesc un excelent antiinflamator, care poate fi luat cu alergii sezoniere, în timpul epidemiei de gripă, înainte de vaccinarea planificată a copiilor.

  Vitamina D: imunomodulator puternic

  Cum să supliniți deficitul de vitamina D
  În timpul verii, organismul sintetizează vitamina în stratul superior al pielii după contactul cu razele soarelui. Prin urmare, o persoană nu are nevoie de complexe minerale suplimentare sau de o schimbare a nutriției. În perioada de toamnă-iarnă, numărul său scade brusc, slăbește imunitatea, nu rezistă infecțiilor.

  Norma sa în funcție de vârstă, sex și greutate a unei persoane este de la 400 la 800 UI pe zi. De fapt, mulți oameni nu primesc mai mult de 300-350 UI zilnic.

  Studiile efectuate au arătat:

  fiecare persoană peste 50-55 de ani are o deficiență puternică a vitaminei chiar și în timpul verii;
  cu o ședere rară pe stradă, nivelul de sânge este subevaluat în medie cu 27%;
  cu o lipsă de vitamina D, sunt adesea diagnosticate astmul, pneumonia, tuberculoza pulmonară.

  În mod normal, un adult are nevoie de până la 800 UI de vitamină pe zi. Cu un risc crescut de infecție cu gripă sau ARVI, creșteți utilizarea acestuia la 1000-4000 UI pe zi.

  Rezervele sale pot fi compensate cu produse gustoase și sănătoase:

  specii grase de pește marin (somon, hering, macrou);
  fructe de mare;
  ciuperci de pădure;
  gălbenușuri de pui;
  ulei de pește și ficat.

  O astfel de dietă cu 12-20% reduce riscul de a contracta agenți patogeni, chiar și fără suplimente suplimentare de vitamine. În contact cu virușii, imunitatea se ocupă mai repede de infecție, accelerând recuperarea.

  Proprietățile utile ale vitaminei D pot fi utilizate în lupta împotriva alergiilor. Dacă nivelul său este prea scăzut, sistemul imunitar reacționează acut la alergeni, există reacții negative: inflamația mucoaselor, iritarea, rinoree, încălcarea respirației. Studiile efectuate au arătat că o cantitate suficientă de vitamină protejează împotriva bolii, calmează receptorii și reduce sensibilitatea lor de 2-2,4 ori.

  Vitamina D este utilă pentru copii și adulți. Întărește țesutul osos, susține funcționarea sistemului imunitar. Medicii sugerează consumult vitaminei D ca imunostimulator natural pentru orice boală. Un nivel ridicat reduce manifestările alergiilor, menținând o stare excelentă de sănătate și stare de spirit.